Hamarosan Cantemus kórusfesztivál
A fotó a Cantemus Évadzárón készült (Fotó: Szarka Lajos)

Ebben a hónapban 14. alkalommal rendezik meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált és Mesterkurzust Nyíregyházán. Augusztus 15. és 21. között Észtországtól az USA-ig, 7 ország közel 800 énekese lép majd föl templomi koncertek, folklór est és nagyszabású gálaműsor keretében Nyíregyházán és a környező településeken.

 

Tavaly nem a világ érkezett hozzánk vendégségbe, hanem a világhálón keresztül mi, mint nézők látogathattunk el más nemzetek kulturális online terébe. A teljes program akkor a jótékonyság jegyében zajlott. Idén azonban, a koronavírus-világjárvány enyhülésével augusztus 15. és 21. között 7 országból, 11 helyszínen 16 kórus közel 800 énekese lép majd föl templomi koncertek, folklór est és nagyszabású gálaműsor keretében Nyíregyházán és a környező településeken. Érkeznek vendégek Észtországból, Spanyolországból, Macedóniából, Olaszországból, Törökországból, az USA-ból, valamint Görögországból és természetesen Magyarországról is.

– Ezek kiváló énekkarok, és reméljük, hogy nem okoznak csalódást, mert eddig mindig szerencsénk volt. Nem válogattunk, csak meghirdettük és nagyon jó énekkarok jöttek, a nemzetközi zsűri is el volt ámulva, most pedig mi hívtuk őket. Tudjuk, hogy ezek nagyon jó énekkarok, lehet, hogy maguktól nem is jöttek volna el, mert azon a szinten vannak, ahol ők már nem olyan könnyen mozdulnak el külföldre – mondta Szabó Dénes, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus, kórusvezető.

Az idei kórusfesztivál követi majd a hagyományokat, a verseny azonban elmarad, hiszen a legjobbak adnak majd koncerteket. Hangversenyből pedig minden napra jut. Lesz ünnepi nyitóhangverseny, megyejárás, belvárosi folklór est, majd augusztus 20-án gálakoncert az arénában. A záróhangversenyen együtt éneklik majd az István a király himnikus dalát. A karvezetők  értékes szakmai kurzuson is részt vehetnek, ahol a Nyíregyházi Cantemus Kórus együtteseinek munkájába is bepillantást kaphatnak! Az ingyenes programok mellett belépődíjas események is lesznek, de összbérlethez is hozzájuthatnak a zenebarátok. Bár a kórusfesztivál és mesterkurzus szervezése javában zajlik, természetesen ezt követően is fellépések sokasága vár majd a kóruscsaládra, külföldre is. A vegyeskar például Finnországba, a gyerekkar pedig Svájcba utazik majd.