Hamarosan becsengetnek

Hamarosan újra becsengetnek. A tanévkezdés sok család pénztárcáját megterheli. Nyíregyháza Önkormányzata számos támogatással igyekszik könnyíteni a családok terheit. A város két fő támogatási formával járul hozzá a tanévkezdéshez. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült gyermekek részére egyszeri 5800 forint értékű Erzsébet utalványt biztosít, amelyet augusztus 31-ig kézbesítenek az érintetteknek. Mindezt élelmiszerre, ruházatra, tanszerre fordíthatják a rászorulók. Az Erzsébet utalványra közel 26 millió forintot költ idén a város. Emellett az önkormányzat saját forrásból tavaly óta tanszercsomaggal segíti a kisiskolásokat. Ez azt jelenti, hogy az általános iskola alsó tagozatában, 1-4 évfolyamon, azok a nyíregyházi gyermekek, akik nyíregyházi lakhellyel rendelkeznek, és helyben iskolába járnak, ingyenes tanszercsomagot kapnak. Utóbbira mintegy 7-8 millió forintot fordít az önkormányzat – hangsúlyozta Jászai Menyhért alpolgármester.

 

Bővülő támogatások

 

A helyi autóbuszokra vonatkozóan utazási kedvezmény is társul a meglévők mellé. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek esetében a bérletjegyek és a bérletigazolványok 30 százalékát téríti meg az önkormányzat. Halmozottan hátrányos gyermek vonatkozásában pedig 80%-os a támogatás mértéke.

Mindezek mellett térítésmentes, valamint kedvezményes étkeztetéssel is segíti a családokat az önkormányzat. A tanulók mintegy 47 százaléka, 50 vagy 100 százalékos mentességet élvez a térítési díj fizetése alól. Szeptembertől bővül a kedvezményezettek köre. Ingyenesen étkezhetnek azon családok bölcsődés, vagy óvodás gyermekei is, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg 89408 forintot. A 2015/16-os tanévtől nem kell fizetni a tankönyvekért sem. A Magyar Állam ugyanis az első, második és harmadik osztályokban ingyenes tankönyvet biztosít a diákok számára. A támogatottak köre a felsőbb évfolyamokon rászorultsági alapon bővíthető azon tanulók esetében, akiknek szülei normatív kedvezmény iránti igényt nyújtanak be.

A felsoroltakon túl az önkormányzat év közben is támogatja majd a rászorulókat, ennek keretében újabb Erzsébet utalványra számíthatnak az érintettek decemberben is.

Piszár Tünde