Haltelepítés a Bujtoson – 1400 kilogramm ponty került a tóba szerda reggel

1400 kg pontyot telepítettek szerda reggel a Bujtosi-tó rehabilitációja érdekében. Ezt az önkormányzat által biztosított környezetvédelmi alapból finanszírozták. A pontyok előnye, hogy javítják a vízminőséget azáltal, hogy táplálkozásuk során megszűrik a vizet, másrészt pedig a kikapcsolódásra vágyó horgászok kedvenc halfaja is.

 

A horgászoknak kedvez és a tó rehabilitációját is segíti a pontyok telepítése a Bujtosnál. A szakemberek szerdán reggel az Agyag utca sarkánál engedték be a vízbe a halakat.

„1400 kilogramm hal lett telepítve, pontyok, ezzel is biztosítva a horgászok szerelmeseinek azt, hogy kapásuk is legyen a tóból. Többnyire ez az indok, de az is nagyon fontos, hogy a tó vizének a tisztításához szükség van a haltelepítésre” – közölte Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A telepítést Nyíregyháza város önkormányzatának környezetvédelmi alapjából biztosították. A pontyok előnye, hogy javítják a vízminőséget azáltal, hogy táplálkozásuk során megszűrik a vizet, másrészt pedig a kikapcsolódásra vágyó horgászok kedvenc halfaja is. A Bujtosi-tó élővilága a horgászok számára is kedvező.

Egyre több a horgász

„Büszkén mondhatom, hogy jó a Bujtosi-tó élővilága, rengeteg halunk van, minden faj megtalálható benne, harcsától a pontyig, a keszegig, ami egy horgásznak kell és kedvenc hala, minden megtalálható. Most 14 mázsa halat telepítettünk, de ezen felül mi ebben az évben 40 mázsa halat telepítettünk” – mondta Moravszki Tamás, a Bujtos Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület elnöke.

A Bujtos Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület saját erőből havonta négy mázsa halat telepít, erre azért is van szükség, mert több mint 200 tagot számlál az egyesület és egyre népszerűbb a horgászás.

„Egy ilyen víz, ahova ilyen sokan járnak, nem tudja reprodukálni magát halak szempontjából, ezért mindig pótolni kell azt a mennyiséget, amennyit a horgászok kifognak. Évente egyszer-kétszer van erre szükség, de mindig figyelni kell, hogy mennyi halat fognak ki a vízből” – tette hozzá Radóczi János, a Szabolcsi Halászati Kft. ügyvezetője.

Türelem és nyugodtság

Türelem és nyugodtság – ez a két fő érv szól a horgászat mellett, tudtuk meg szerda reggel a szakemberektől, horgászás közben ki lehet kapcsolni és el lehet engedi a hétköznap problémáit. A halállomány egyensúlyban tartása végett még mintegy 100 kg csuka telepítése fog megvalósulni az ősz folyamán a Bujtoson.