Hallatlan programot indítanak az evangélikusok Nyíregyházán!

– Az egyházak számos jó példával tudnak szolgálni szerte Európában, hogy sikeresen segítették a menekültek társadalmi beilleszkedését – ezt állítja Fabiny Tamás. Az evangélikus püspök szerint arra is van példa ellenben, hogy párhuzamos társadalmak jöttek létre, mert nem működött az állami integráció és emiatt feszültségek keletkeztek. Az evangélikusok most arra tesznek kísérletet, hogy Magyarországon is bizonyítsák, a menekültek megfelelő támogatással hasznos tagjaivá válhatnak a társadalomnak. Fabiny Tamás elmondta, a terveik szerint Nyíregyházra költöztetnek egy menekült vagy oltalmazott státuszban lévő családot. Azért Nyíregyházát jelölték ki a kísérletük helyszínéül, mert itt több szociális intézményt is működtetnek, és többek között olyan hátrányos helyzetű embereknek nyújtanak sikerrel segítséget, mint a hajléktalanok, szenvedélybetegek vagy éppen a romák. 

– A nyíregyházi jó példák, amiket eddig láttunk, bíztató jelenségként vannak a mi szemünk előtt, hogy ezt is örömmel, megértéssel fogják fogadni. Mindenféle félreértést és személyeskedést el tudtunk oszlatni, hogy ide család érkezéséről van szó, egy olyan kísérletről, amely a reménység szerint mindenkit meg fog nyugtatni és példa lesz más régiók számára – tette hozzá dr. Fabiny Tamás.

 

„Csak erős motivációval!"

 

A menekült család kiválasztását az Evangélikus Diakónia végzi. Ezt már Buda Annamária jelentette be. Az osztályvezető elmondta, a kiválasztás jelenleg is folyik. A tervek szerint egy maximum öt fős család költöztetését készítik elő. Olyan családot választanak majd, akik valóban háború vagy üldöztetés elől menekülnek, és Magyarországon képzelik el a jövőjüket. Itt szeretnének új hazára találni, beilleszkedni. Buda Annamária szerint a programjuk egy évig tart majd, és többek között lakhatási szolgáltatásból, munkaerőpiaci felkészítésből és nyelvtanításból áll.

– Minden olyan képességüket szeretnénk felhasználni, amivel rendelkeznek és minden olyan képességet szeretnénk hozzátenni, ami szükséges ahhoz, hogy ők itt közösségre leljenek Nyíregyházán. Bízunk abban, hogy ők elég motiváltak lesznek ahhoz, hogy ez nem tart egy évig, hanem rövidebb idő alatt sikerül munkát, lakhatást tartósan szerezniük, és akkor egy második családot is be tudunk vonni ebbe az integrációs folyamatba – fejtette ki Buda Annamária.

 

Titok, hol fognak lakni

 

Az evangélikusok azt nem árulták el, hogy pontosan hová költözik majd a család. Úgy fogalmaztak, ezzel védeni szeretnék őket. Hozzáfűzték, bíznak az integráció sikerében, mert a legjobb szakembereik segítik majd az ide költözőket.

Z. Pintye Zsolt