Előnybe kerülhetnek a sporthorgászok
Több ezer természetes víz halgazdálkodási joga járt le és jár le a következő egy évben Magyarországon. Az új jogszabályok szerint pedig a Magyar Országos Horgászszövetség dönthet arról, kik használhatják majd ezeket a vizeket.

Többek között ez volt a legfontosabb téma azon a konzultáción, amit a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége szervezett. Az eseményen több mint 70 horgászegyesület képviselője vett részt. Ez is jelzi, jelentős változások várhatóak a halgazdálkodásban.

– A korábbi halászati törvény nem fektetett nagy hangsúlyt a fenntartható halgazdálkodásra. 2013-ban ezért úgy alakították ki a jogszabályi környezetet, hogy az nem halászat, hanem sokkal inkább hal- és horgászatcentrikus lett – ez volt a legfontosabb üzenete annak a konzultációnak, amelyet a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete rendezett szombaton Nyíregyházán. Az egyesület ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, ezt főként a társadalmi elvárások és a megváltozott környezeti feltételek követelték meg. Fesztóry Sándor szerint a halászati társaságok ugyanis inkább profitérdekeltek voltak, miközben közegészségügyi érdek is, hogy több horgász legyen, hiszen azok 95 százalékban elfogyasztják az egészséges halhúst, nem pedig értékesítik a fogást. Nyíregyházán mindezek mellett szó esett azokról a rendeletekről, amelyek a következő 15 évre rendezni fogják a természetes vizek kezelését. Tavaly év végén ugyanis több ezer természetes vízterület halgazdálkodási joga lejárt. 2016 év végéig és 2017 év elejéig összesen 3200 fog lejárni. Ezeket most különböző horgászegyesületeknek fogják kijelölés útján bérbe adni. Hogy ki kaphatja meg ezeknek a vizeknek a halgazdálkodási jogát, arról a Magyar Országos Horgászszövetség dönt.

[REKLAM]

– A jogszabály alapján a horgászszervezetek országos érdekképviseletét ellátó szervezetnek lehet, kijelölés útján, halgazdálkodási jogot biztosítani. Ez a Magyar Országos Horgászszövetség, aki már a tavalyi évben a jogszabály alapján benyújtotta az igényét elég sok vízterületre. Ha jól tudom, közel 400 vízterület van, ami kijelölés útján a Magyar Országos Horgászszövetséghez fog kerülni. A jogszabály a horgászszövetséggel szemben tesz egy olyan engedményt is, hogy a halászati, halgazdálkodási vízterületeket alhaszonbérbe adhatja tagszervezetei vagy tagegyesületei részére – tette hozzá Fesztóry Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Érdekes adatok is kiderültek az egyesületi konzultáción, jelenleg hivatalosan 300 ezer horgász van az országban, ezt a sporthorgászok szerint 400 ezer főre kellene feltornászni. Magyarországon ez alapján a lakosság 3 százaléka horgászik, de vannak olyan EU tagállamok, ahol a lakosság 15 százaléka. Halhúsból itthon 4-5 kilogrammot fogyasztunk fejenként egy évben. Azonban van olyan tagállam, ahol ez 20–25 kilogramm, sőt egyes tengerparti országokban pedig 125 kilogramm. Ahol több halhúst esznek, ott kevesebb a szív- és érrendszeri beteg, valamint az elhízott ember is.

Z. Pintye Zsolt