Halálos baleset a szervizúton – Akár 12 évet is kaphat az elkövető

Halálos baleset a szervizúton – Akár 12 évet is kaphat az elkövető
Fotó: Illusztráció

Akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik azt az ittas sofőrt, aki jogosítvány nélkül elütött egy kerékpárost a Korányi Frigyes utca melletti szervizúton. A gyanúsított elhagyta a helyszínt, a sértett a baleset következtében életveszélyes állapotba került, majd belehalt a sérüléseibe.

Itt, a szervizúton történt az a súlyos baleset május 24-én, amelynek következtében életét vesztette egy kerékpáros. A törvényszék közleménye szerint a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2020. május 26-án a halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és a segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban egy hónapra elrendelte B. S. gyanúsított letartóztatását.

Ittasan, jogosítvány és világítás nélkül vezetett

A megalapozott gyanú szerint a 19 éves férfi május 24-én, vasárnap hajnalban ittasan, jogosítvány és világítás nélkül közlekedett autójával Nyíregyházán, a Korányi Frigyes utca melletti szervizúton, ahol elütötte az úttest közepén, kerékpárral közlekedő sértettet. A gyanúsított az ütközés után nem állt meg, elhagyta a helyszínt anélkül, hogy segítséget nyújtott volna a sérült férfinak, vagy értesítette volna a mentőket. A sértett a baleset következtében életveszélyes állapotba került, majd kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe, közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

„Ezek alapján a fiatal férfit akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a nyomozó hatóság. Erre tekintettel a bíróság szerint fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne a hatóságok elől, vagy tanúk befolyásolásával megnehezítené a bizonyítást. Ennek megakadályozása érdekében a bíróság elrendelte letartóztatását” – tette hozzá dr. Resán Dalma.

Fellebbezéssel élt

A végzés nem végleges, az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsított és védője elsődlegesen szabadlábra helyezés érdekében, másodsorban enyhébb kényszerintézkedés, akár bűnügyi felügyelet elrendelése érdekében jelentett be fellebbezést.