Hajts az IntegRÁCIÓért!

A szeptember 21-én indult IntegRÁCIÓ elnevezésű biciklitúra és programsorozat Szeged–Nyíregyháza útvonala szimbolikus, hiszen 2007-ben mindkét településen megszüntettek egy szegregált általános iskolát. Szegeden többek között a Hallgatói Mentorprogram elnevezésű hátránykompenzáló kezdeményezés segítségével megvalósuló folyamatról beszélhetünk, Nyíregyházán pedig immár a Görögkatolikus Egyház fenntartásában működik az iskola.

 

A FIATALOK LEHETŐSÉGE ÉS FELELŐSSÉGE

 

Dr. Szűcs Norbert, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa elmondta, a Motiváció Egyesülettel egy kampányt szerveztek az integráció jegyében, amelynek célja tudatni a fiatalokkal, hogy a kirekesztés, a rasszizmus, a gyűlöletbeszéd és a szegregáció elleni fellépés nem mások feladata, hanem az ő lehetőségük, felelősségük.

További képekért kattintson a fotóra!

A Hajts az IntegRÁCIÓért! biciklitúra és programsorozat végállomása Nyíregyháza, ahol az érdeklődők részt vehettek egy előadássorozaton és kerekasztal-beszélgetésen, amelyek arra a kérdésre keresik a választ, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a társadalmi és oktatási integráció elősegítésére.

 

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA IS RÉSZT VETT A PROGRAMBAN

 

Dr. Kerülő Judit, a Nyíregyházi Főiskola főiskolai tanára hangsúlyozta, a felmérések szerint az ország keleti részén a legerősebb az előítélet a roma lakossággal szemben. Miután a főiskolán pedagógusképzés folyik, nagyon fontos, hogy a hallgatóik, akik majd kistelepülésen fognak tanítani, pontos képet kapjanak az együtt-oktatásról, és ne a saját kárukon tanulják meg, hogyan lehet ezt eredményesen tenni.
Az IntegRÁCIÓ elnevezésű programsorozat zárásaként szombaton délelőtt a Kossuth téren a Mentortársas elnevezésű érzékenyítő társasjátékot ismerhetik meg a résztvevők.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)