Hajrá Szpari!

A klub 1973-ban egyesült a Nyíregyházi Petőfivel, majd 1977-ben a Nyíregyházi Vasutas SC-vel, így jött létre az NYVSSC. Azóta is több átalakításon, névváltozáson ment át a csapat, csak a Spartacus név maradt.

A klub gyökerei 1920-ra vezethetők vissza, amikor egy híradásban arról tudósítottak, hogy a „Nyíregyházi Vasutas Sport Club football csapata” bemutató mérkőzést játszik a „kondíciója tetőpontján” lévő NyTVE (Nyíregyházi Torna és Vívó Egylet) első csapata ellen. Szenzációként közlik, hogy az augusztus 22-én megrendezendő mérkőzésen az FTC egyik kitűnő játékosa is pályára fog lépni a vasutasok csapatában. Szerencse Dezsőről van szó, aki a Fradi krónikásai szerint mindössze egyetlen díjmérkőzésen lépett pályára a zöld-fehér klub színeiben, 1922-ben. Mindenesetre a vasutasok csapatában jól teljesített, hiszen az „NyTVE támadásait rendszerint leszerelte s a cornerek mindég az ő fejére pattantak”. Neki is köszönhető, hogy a nagyobb múlttal rendelkező NyTVE csak 2-1 arányban tudta felülmúlni ellenfelét. A biztató kezdet ellenére azonban a vasutasok focicsapata 1920 őszén fuzionált a Törekvés csapatával, így jött létre a Törekvés Sport Egylet.

Hivatalosan 1928-at tekintik a Nyíregyházi Vasutas Sport Club alapításának, ahogyan ezt az egyik szurkolói csoport elnevezésében és zászlóin is feltünteti. Érdekesség, hogy a klub eredeti színe a fehér-fekete volt. Az 1977-es fúzió óta a város színeiben, piros-kékben futnak ki a gyepre a csapat játékosai. A klub történetének legnagyobb sikerét Temesvári Miklós irányítása alatt érte el: 1980-ban feljutottak az első osztályba és a következő idényben az előkelő 7. helyen zárt a csapat. Ennek a nyíregyházi „aranycsapatnak” állítottak emléket (képünkön) 2005-ben, a feljutás 25. évfordulója alkalmából.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)