Hajdu Anna zenetörténeti különdíjas

– Mikor kezdett érdekelni a zenetörténet?

– A tavalyi évben kettő, az idén pedig egy énekórám van, és azon belül vettük, s vesszük a zenetörténeti korszakokat. Tanárnőnk folyamatosan próbálja izgalmassá tenni a tananyagot, így elkezdett foglalkoztatni a zenetörténet, és szerintem az osztályom nevében mondhatom, hogy mindannyian szeretjük ezeket az órákat.

 

ÉRDEKLI A MŰVÉSZET

 

– Milyen témák érdekelnek ezen belül leginkább?

– Főleg a reneszánsz az, ami tetszik. Stílusában és alkotásaiban ez a korszak áll hozzám a legközelebb. A művészet területén Leonardo da Vinci munkássága iránt érdeklődöm, a zenében pedig Tinódi Lantos Sebestyén fogott meg leginkább.

[REKLAM]

– A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete által meghirdetett zenei versenyre a rózsa szimbólumának népdalainkban való megjelenésével foglalkoztál. Miért ezt a témát választottad?

– A tanárnőm, Ágoston Ildikó ajánlotta a népdal irányt. Ugyan ez nem volt a tananyagunk része, de a kedvenc virágom a rózsa, illetve érdekesnek találtam a témát, ezért kitartottam mellette. (mosolyog)

 

KEDVENC VIRÁGÁVAL NYERT

 

– Hogyan készültél a megmérettetésre?

– Ágoston Ildikó tanárnő segített a felkészülésben. Kaptam tőle anyagot hozzá, illetve a Bartók Rádió népzenei műsorában korábban szó volt erről a témáról, így azt is felhasználtam. Miután elkészült a bemutatóm, a felkészítőm átnézte és segített, hogy hogyan lehetne még színesebb, érdekesebb a diasor.

– Különdíjjal tértél haza a versenyről, milyen érzés volt a siker?

– Nagyon jólesett számomra, hogy ilyen elismerést kaptam és hogy ezzel öregbítettem az nyíregyházi iskolám hírnevét. De ami még jobb érzés volt, hogy osztályomnak is előadhattam a bemutatómat, és ők nagyon büszkék voltak rám. (mosolyog)

Farkas Fanni