Ha utazni készül – Luxus utak a tengeren

Sorozatunk első részét az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

Hol foglalhatok helyet a hajóra, hogyan válasszak kabintípust?

Érdemes megkeresni az utazási irodákat, akik szerződéses viszonyban állnak a hajótársaságokkal és képzettek a bonyolult foglalórendszerek használatában, de foglalhatunk online is.

Az utaskabinok több szinten és minden esetben a tenger szintje felett helyezkednek el.
Ha valaki hajlamos a tengeribetegségre, az alsóbb emeleteken és a hajó középső részén válasszon kabint.
Aki nyugalomra vágyik, az a kabinválasztás előtt térképezze fel a hajó közös létesítményeit. Zavaró lehet például, ha az étterembe igyekvők hada a szobánk előtt menetel el.

Ha csak arra kell a kabin, hogy késő este ágyba essünk és még spórolni is szeretnénk, akkor válasszunk belső, ablaktalan kabint. Ezek általában kisebb alapterületűek, a pótágyak sok esetben a fejünk felett a plafonból, esetleg a falból nyílnak ki. Nehéz elképzelni, de nagyon praktikus és olcsóbb, mint a többi kabin.

[REKLAM]

Ha teljesebb élményre vágyunk és meg is engedhetjük magunknak, balkonos, óceánra néző kabint válasszunk. Ezek egy erkéllyel rendelkező hotelszobához hasonlítanak. A pótágy többnyire egy kinyitható kanapé, így a kabin akár 4 fő elhelyezése esetén is kényelmes.

A külső kabinok rendelkeznek egy ablakkal, de azok nem nyithatók, viszont megnyugtató, hogy látunk valamit a külvilágból. Az ablakos kabinok foglalásánál figyelnünk kell a kilátásra. Bizonyos szinteken a mentőcsónakok zavaróak lehetnek.

A hajó első részében található a Yacht Club, a hajó első osztályú részlege. Úgy is nevezzük, hogy „hajó a hajóban”. Lakosztályainak intimitásával és egyediségével exkluzív szolgáltatást nyújt vendégeinek.

Szükséges útlevél a hajózáshoz?

Minden esetben a hazaérkezéstől számított legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A tengeren, nemzetközi vizeken utazunk, itt nem érvényesek a schengeni egyezmény kikötései.
A foglaláshoz szükséges kötelező adatok az utazók neve, útlevélszáma és születési dátuma.

Milyen fizetőeszközöket használhatok a hajón?

A hajón nincs készpénzhasználat. Beszálláskor a regisztrációs pultnál dombornyomású bankkártyát vagy pénzletétet (kb. 200 EUR /fő) kérnek, ennek fejében adnak ki egy fedélzeti kártyát. Ezen a kártyán lesz ezen túl rögzítve minden fogyasztásunk, a kirándulások és a kötelező borravaló is. Ez lesz a kulcs a kabinunkhoz, illetve a ki- és beszállás is csak ennek felmutatásával lehetséges.

Hogyan történik az étkezés a hajón?

A részvételi díjban szereplő teljes ellátás napi háromszori főétkezést jelent, ami svédasztalos vagy ültetéses rendszerű lehet. Az utasok a helyszínen jelezhetik, hogy melyiket választják. A vacsora két időpontban is kérhető, az első vacsora alkalmával a személyzet a kabinszám alapján a helyükre kíséri az utasokat. Az italokért fizetni kell, többféle italcsomagot vásárolhatunk meg, akár előre, akár a hajón.
A vacsorák alkalmával fontos a hajótársaság által előírt öltözködési szabályok betartása.

Rovatunk szakértője Jeszenszki Istvánné.

Kérdéseit felteheti a hautaznikeszul@gmail.com e-mail címen.

A következő héten választ kaphatnak ezekre a kérdésekre is: A hajós utaknál is léteznek „last minute” ajánlatok? Milyen szórakozási és programlehetőségek vannak a hajó fedélzetén? Milyen gyakran köt ki a hajó?