Ha Piaf százéves lenne…

Meghitt és ünnepélyes hangulatú rendezvényen lehettek jelen a kis veréb rajongói, akik rendszeresen telt házat biztosítanak a város vendégházában, ha francia sanzonokat énekel a Párizs mellől érkezett és már 5 éve Nyíregyházán élő énekes, Gerome. A Milord együttes alapító tagja és vezetője különösen fontosnak tartotta a nagy elődre való emlékezést. Ez nem csupán az alkalomra készült frakkjában és cilinderében nyilvánult meg, hanem a gondosan összeválogatott slágerekben is, melyek Piaf életének meghatározó mérföldkövei voltak. Hogy az énekes „méltó utód” Edith „örökén”, újra bizonyítékot nyert, hisz drámai előadásmódja egészen magával ragadó. Az a fajta színpadi ember, aki a lelkét verejtékezi minden egyes dalban.

Az élőzenés előadást Suhanyecz Viktóriának, Takács Juliannának és Dömötör Sándornak köszönhettük, de kitűnő kiegészítése volt a szerzeményeknek a hol filmes, hol fotós kivetítés és a prózai összekötés Orémusz Maja gondolataival.

Nem túlzás: a világ legnagyobb sanzonénekesének egész gyötrelmesen szép életrajza elevenedett meg egyetlen este alatt.

S hogy a képzeletbeli utazás alatt a közönség valóban Párizs utcáin járhasson, Gyuka Ferenc készített fotókiállítást az estére. Saját fényképgyűjteménye legféltettebb darabjait osztotta meg a nagyérdeművel, akárcsak Kígyósi János világbajnoki bronzérmes gyümölcs- és zöldségfaragó. A mester napokon át készítette azt a kompozícióját, amely a sanzonfejedelem és a zene előtt tisztelgett – mindenki csodálatára!

Sokak véleményét tolmácsolva:

Bacskó Mária Magdolna