Ha a fogyasztó és a vállalkozás vitába keveredik – Segít a Békéltető Testület

 

A januári kiárusításban beszerzett vagy a karácsonyra kapott termékkel is lehet probléma. Ha a fogyasztó és a vállalkozás vitába keveredik, például a minőséggel, jótállással és szavatossággal kapcsolatosan, akkor többek között a Békéltető Testület is segíthet.

A megyei elnök, Görömbeiné dr. Balmaz Katalin kiemelte:

A fogyasztó akkor fordulhat hozzánk, hogyha a mi eljárásunk előtt közvetlenül a vállalkozással nem sikerült megállapodásra jutnia, tehát a fogyasztói panasz akkor indulhat el nálunk, hogyha előtte dokumentálható módon megpróbált valamilyen módon dűlőre jutni a vállalkozással – ezt követően indulhat el az eljárás, írásban. Azért, hogy a fogyasztók dolgát megkönnyítsük, kérelemnyomtatványt általánosítottunk. Ebben minden olyan kérdés benne van, amire a fogyasztóvédelmi törvény alapján a fogyasztónak válaszolnia kell. Fontos még az is, hogy ahhoz, hogy a kérelem teljes legyen: csatolni kell hozzá minden olyan dokumentumot, ami az ügyben keletkezett.

A nyomtatványban többek között a panaszt, valamint a fogyasztó vállalkozással szembeni konkrét igényét is rögzíteni kell. A dokumentum két példányban készül, az egyiket a vállalkozásnak küldik meg.

Görömbeiné dr. Balmaz Katalin hozzátette:

A vállalkozásnak a kézhezvételtől számítva 8 napon belül válasziratot kell küldenie. Ez minden vállalkozásra vonatkozik, akár a megyében vagy más megyében van a székhelye. Akinek a megyében van a székhelye, annak el is kell jönnie a Békéltető Testületes meghallgatásra, akinek viszont nem a megyében van a székhelye, annak elegendő, ha a válasziratban a fogyasztó igényének megfelelő egyezségi ajánlatot tesz.

Azt a vállalkozót, aki ezeknek nem tesz eleget, jelentik a fogyasztóvédelmi hatóságnak; ilyenkor bírságot szabnak ki. Az összeg minimum 50 ezer forint, persze annak mértéke függ többek között a vállalkozás árbevételétől is. Az alternatív vitarendezés a fogyasztónak ingyenes. Az eljárás fő szabály szerint 90 napon belül befejeződik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évente körülbelül 250-260 esetben indít eljárást a Békéltető Testület, az eljárásokon kívül további mintegy 300 esetben tanácsadással segítik a fogyasztókat a Testület munkatársai.

 

Dér Vivien