Győztek a nem-ek!

Érvénytelennek minősítette az országos népszavazást Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, mivel az érvényes szavazatok száma 3,2 millió volt, az érvényességhez pedig 4 136 313 érvényes szavazatra lett volna szükség. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor viszont nagyszerűnek nevezte a népszavazás eredményét, hiszen többen mentek el voksolni, mint 2003 áprilisában, amikor az volt a tét, akar-e az ország az Európai Unió kötelékébe tartozni. Bár az országban történt néhány rendkívüli esemény a népszavazás ideje alatt a szavazókörökben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendben zajlott a voksolás.

 

A szavazók több mint 42 százaléka élt jogával

 

A megyében a 457 986 választásra jogosult közül 42,56 százalék élt demokratikus jogával és felkereste a szavazóhelyiséget. 191 613 nem szavazat, 3319 igen szavazat született, az érvénytelen szavazatok száma pedig meghaladta a 9 ezret. Magyarország megyéi közül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye aktivitás szempontjából a kilencedik helyen végzett.

További képekért kattintson a fotóra!

A szavazásra jogosultak több mint hetven százaléka ment el szavazni Baktalórántházán, Nyírbogáton, Nyírjákón és Tiszacsécsén. A megyében összesen 573 szavazókörben lehetett szavazni. Az összesítést követően a megyében 42,56 százalékos volt a részvételi arány, a régióban itt mentek el a legtöbben voksolni. Országos szinten 43,38 százalékos volt azok aránya, akik elmentek választani. Nyíregyházán sokan fontosnak tartották, hogy véleményt nyilvánítsanak a népszavazáson.

 

Nyíregyházán rendben ment a szavazás

 

Nyíregyházán a 95 643 választásra jogosult választópolgár közül 39 667-en mentek el szavazni. Ez a jogosultaknak a 41,47 százaléka. Az urnákba helyezett, lebélyegzett szavazólapok száma 39 611 volt, ebből érvénytelennek minősítettek 2832-t. A referendumon feltett kérdésre Nyíregyházán mindössze 802-en válaszoltak igennel, 35 977 választópolgár pedig a nem mellé tette le voksát. Így 97,82 százalék döntött úgy, nem értenek egyet a migránsok Magyarországra való kényszerbetelepítésével. Rendbontás vagy rendkívüli esemény Nyíregyháza egyetlen szavazóhelyiségében sem történt, este hét órakor mindenhol lezárták az urnákat és megkezdték a szavazatok megszámlálását.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)