Gyorsan hajtott és SMS-ezett a halálos közúti baleset okozója
A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2019. március 21-én helybenhagyta a K. K. vádlottal szemben bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette, kábítószer birtoklás vétsége miatt az elsőfokú bíróság által kiszabott 4 év 6 hónap börtönbüntetést és 4 év közügyektől eltiltást, valamint a 4 évi közúti járművezetéstől eltiltás büntetést.

A tényállás szerint a vádlott a bűncselekmény elkövetése előtt több éven keresztül kábítószer fogyasztóként élt. 2017. szeptember 1-jén a munkából hazaérve elvonási tüneteket észlelt magán, ezért elszívott egy herbálos cigarettát, emellett napok óta gyógyszert is szedett.

Délután egy kisteherautóval közlekedett Nyírcsászáriban, amikor telefonján megnézett egy SMS üzenetet, s emiatt áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol nekiütközött a szemből felé szabályosan közlekedő, kivilágított motorosnak. A baleset következtében a sértett a helyszínen életét vesztette. Ezt követően a vádlott a motoros mögött közlekedő személyautóval is összeütközött. A vádlott az ütközés időpontjában 93-95, míg a motoros 49-51 km/h órás sebességgel közlekedett.

A bíróság álláspontja szerint a baleset a vádlott által elkerülhető lett volna, ha betartja az engedélyezett haladási sebességet és nem tér át a baloldali forgalmi sávba. Megállapítást nyert az is, hogy a vádlott a balesetet megelőzően kábítószert és új pszichotróp anyagot használt, valamint gyógyszert vett be, melynek következtében a balesetet közvetlenül megelőző időpontban bódult állapotban volt.

A tárgyaláson a vádlott elmondta, hogy a baleset kapcsán csak a motorossal történt ütközésre emlékszik, arra nem, hogy ezenkívül másik járművel is ütközött.

Az ítélet jogerős.