Gyilkosságok a színházban

– Amikor egy ilyen jellegű felkérést kap az ember, lévén, hogy beugrásról van szó, akkor egy kicsit összerándul – mondja Haumann Máté, akit Gulácsi Tamás betegsége miatt kért fel a Móricz Zsigmond Színház vezetése, hogy Trotter nyomozó bőrébe bújjon, Agatha Christie Egérfogójában. A színész néhány éve a Tháliában játszotta ezt a szerepet, ezért is esett rá a választás. Ma este a 7. alkalommal lép színpadra a Krúdy Kamarában, és azt mondja, a kisebb, intimebb térben jobban működik az előadás, mint Budapesten.

– Ott nagyszínpadon játszottuk. Én úgy érzem, ez a kisebb tér nagyon jót tesz ennek az előadásnak. Lévén, hogy rádiójátékról van szó alapvetően, tehát Agatha Christie ezt rádiójátéknak írta, és valamiért ez a jellegű intimitás nagyon jól áll neki. Tehát egy apró szemrebbenés vagy ha valaki keresztbe teszi a lábát, megpiszkálja az orrát és azt a leghátsó sorban is látják az emberek, ez már valamit jelenthet – mondta Haumann Máté.

[REKLAM]

Az Egérfogó egy panzióban játszódik, amit a sűrű hóesés elvág a külvilágtól. Agatha Christie hótorlaszok közé ékelt, bűnügyi laboratóriumában még a telefon sem működik. Egyelőre csak azt tudjuk, hogy a Culver utcában megöltek egy nőt. Aztán sítalpakon megérkezik Trotter, a nyomozó. S kiderül, hogy a gyilkosnak a panzió lakói között kell lennie. A darab egy elmetorna, színpadi matematika és csiki-csuki játék egyben. Mulatság, amelyről a közönség úgy távozik, lám, sikerült túljárni az eszén. Haumann Máté nagy örömmel játssza a darabot, és színész társaival együtt arra buzdít minden színházrajongót, nézzék meg azt a krimit, amit Londonban 63 éve nem vesznek le a műsorról.

Z. Pintye Zsolt