Gyilkosság a színházban – Agatha Christie krimije a nyíregyházi színpadon

Agatha Christie krimijét, a Gyilkosság meghirdetve című, 1950-es Miss Marple történetet viszi színre a Móricz Zsigmond Színház, melynek bemutatója szombat este lesz a nagyszínpadon.


Az emberi természetre, a moralitásra építő krimi rendezője, a mai magyar színházművészet jeles képviselője Zsótér Sándor, ki három évtized után rendez ismét Nyíregyházán.

Egy meglehetősen álmos kis angol falucska lakói minden nap megkapják a helyi újságot is jellegzetes angol reggelijükhöz. Eddig minden rendben is lenne, de ama bizonyos napon a ham and eggs és véres vese mellé szokatlan újsághír társul: mindenkit meghívnak október 29. estéjére, a Little Paddocksba, egy gyilkosság nyilvános elkövetésére. Így szól a színházi felvezető a Gyilkosság meghirdetve bemutatója elé.

Lenyűgözött az író emberismerete.

– nyilatkozta a rendező. Christie nem kevésbé morális kérdéseket feszeget, mint honfitársa, a nem kevésbé híres Shakespeare, csak persze más műfajban.

Azt tapasztaltuk, túl sok pénzért sok mindenre hajlandóak az emberek. Szinte mindenre, és ez a nagyon pici erkölcsi szilárdság az csak úgy elmúlik, felbomlik, eldől, megszakad. Ezt vizsgálgatja, hogy ki, hogy lép, ki milyen érdekeket képvisel. Párok tulajdonképpen, 4-5 pár együtt élő. Egy kisváros – úgy írják le, egy terpeszkedő kis falu – amit átalakítottak, ahol már senki nem ismeri úgy egymást, mint régen, ahol idősebb hölgyek és nyugalmazott alezredesek laknak.

– árulta el az előadásról Zsótér Sándor.

Mint tudjuk, a karakteres emberi jellem tértől és időtől független. Itt és most épp úgy működik, mint közel 70 éve Angliában. Ez alkalommal is vékonyka a határ a jó és rossz, a bűnös és áldozat között.

Izgalmas és rendhagyó estet ígérnek az előadás résztvevői.

Emberek, akik tele vannak – mint mi mindannyian – sérelmekkel, hibákkal, ezzel is, meg azzal is. Pont ez a gond, hogy nincs köztük se jó, se rossz. Hanem olyanok mint én, vagy Ön, hogy ebben a helyzetben ilyenek vagyunk, a másik helyzetben meg olyanok. Természetesen magunkat nem gondoljuk rossznak. A főszereplő nő nem teljesen vétlen, de egy-két dologban egyáltalán nem gondolja, hogy ő erkölcsileg hibát követ el. Azt hiszem, hogy hajlamosak vagyunk felmenteni magunkat mindenért.

– szólt az erkölcsi tanulságról a rendező.

Nem először fordul elő a nyíregyházi színjátszás történetében, hogy arra kérik a színészek és a rendező a közönséget, a szellemi izgalom okán, ne árulják el a gyilkost üzletekben, piacon, munkahelyen érdeklődő ismerőseiknek.

A hazai színjátszás kiemelkedő személyisége, Zsótér Sándor rendezése, a Gyilkosság meghirdetve legközelebb október 29-én és 30-án látható a Móricz Zsigmond Színházban.

 

Matyasovszki Edit