Gyermekorvosok konferenciája

90 évvel ezelőtt dr. Dohnál Jenő, a volt kórházigazgatói lakásban négy kórteremből álló gyermekosztályt hozott létre, megalapozva a megyei gyermekgyógyászatot. 30 éve 12 ággyal létre jött a gyermek-intenzív részleg, 25 évvel ezelőtt pedig elindult a koraszülöttek és újszülöttek mentése, valamint az országban az elsők között kialakították a gyermeksürgősségi részleget. A többszörös jubileum része, hogy dr. Dicső Ferenc 30 éve vezeti a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályát.
A gyermekgyógyászat konferencia résztvevőit köszöntötte dr. Adorján Gusztáv, a Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója is. Hangsúlyozta, egy ekkora méretű intézményben nagyon fontos a gyermekosztály munkája, hiszen megye kórházai a legnagyobb születésszámot mondhatják magukénak, a két osztály jó együttműködése elengedhetetlen.

 

VÁLTOZATLAN KIHÍVÁSOK

 

További képekért kattintson a fotóra!

A tudományos ülésen prof. dr. Balla György, a Magyar Gyermekorvosok Társasága Területi Szervezetének elnöke kiemelte, a gyermekgyógyászat kihívásai a 21. században még mindig ugyanazok, mint akár 90 évvel ezelőtt. A cél, hogy a megszületett gyermekek egészséges felnőttekké váljanak. Míg 90 évvel ezelőtt ezer gyermekből közel száz meghalt, addig ma ez az arány ezerből három. Tovább kell dolgozni, hogy elérjük az európai szintet.

A két napos konferencián a négy fő témában az orvos-szakmai tudományos ismereteket előadások során elemzik, de az értékének és rangjának megfelelően bemutatják a szakdolgozói munka fontos szerepét is.

Szoboszlai Tibor
Fotó: Szarka Lajos