Gyermekjóléti központok újulnak meg
Két gyermekjóléti központ is megújul Nyíregyházán. A Május 1. téren a beruházás már befejeződött, a Körte utcai ingatlannál még tartanak a felújítási munkálatok. A tervek szerint az épületek teljes átadása az év végén várható.

A beruházási munkálatok befejeződtek, már csak az eszközbeszerzés van hátra a Május 1. téren található ingatlanban. Az épületet pályázat keretében újították fel, melynek a szociális alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása volt a célja. Itt a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ Északi Telephelye fog a jövőben működni. Az intézmény részére eddig a Tas utcai bölcsődében volt egy külön helyiség kialakítva, azonban az ellátások megfelelő működése miatt szükségessé vált egy önálló központ kiépítése. Jászai Menyhért alpolgármester szerint ezzel az egész szociális ellátási rendszer jól jár, hiszen a Május 1. tér alatti ingatlan erre a célra történő átalakításával egy tágabb helyen, korszerűbb keretek között folyhat az ügyintézés, ugyanakkor a bölcsőde is ezentúl nagyobb területtel gazdálkodhat majd.

Az ingatlanban a teljes felújítás és korszerűsítés mellett egy közel 100 m2-es új épületrészt is kialakítottak, a tetőre napelemeket telepítettek a környezetbarátabb energiagazdálkodás jegyében, az épületet pedig teljesen akadálymentesítették.

A Május 1. téri ingatlanon kívül a Körte utca 41/A. alatti Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ épületét is felújítják. Itt még jelenleg is zajlanak a munkálatok. Az átalakítás során a régi toldaléképület helyére egy új, 140 m2-es épületszárny került. A homlokzat új színvakolatot kap, kicserélik a nyílászárókat, valamint a fűtési rendszert is korszerűsítik. Az udvaron új burkolatot raknak le, parkolókat alakítanak ki és megoldják a csapadékelvezetést is.

A két gyermekjóléti központot közel 225 millió forintból újítják fel, az épületek teljes körű átadása a tervek szerint az év végén várható.

Zadubenszki Norbert