Iskolai úszásórák
Sikeres az úszás oktatás program Nyíregyházán. Az önkormányzat a 2016-17-es tanévben a város 4. és 6. osztályos tanulói számára szervezett úszás órákat, ahol a gyerekek kezdő és haladó szinten tanulhatják meg a vízi sport különböző technikáit. A kisdiákok örömmel járnak az órákra.

Fontos pillanat volt az apáczais gyerekek életében az, amikor először mentek a mélyvízbe. Dallos Sándorné úszásoktató szerint büszkék lehetnek magukra, hiszen nagy odaadással dolgozták végig a 2016-17-es tanév óráit. A szülők is tanúi lehettek ezeknek a perceknek, ugyanis a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI kisdiákjai nyílt napon mutatták meg úszástudásukat.

 

Sport, amely fejleszti a testet

 

Dallos Sándorné azt mondta, az úszás a legharmonikusabban fejleszti a gyermek szervezetét, ezért egy nagyon csodálatos dolog. Hozzátette, főleg úgy, ha az osztályok úgy állnak hozzá, hogy meg akarnak tanulni úszni. Az úszásoktató elmondta, ehhez hozzá szeretett volna járulni tapasztalatával, szakmai tudásával, és el akarta érni azt, hogy 9 óra alatt a gyerekek minél tökéletesebben elsajátítsák az úszás technikáját és azt a mélyvízben is tudják alkalmazni.

 

Inkább úsztak, mint játszottak

 

Elárulta, játékra nem sok idejük maradt az elmúlt pár foglalkozás alatt azért, hogy minél többet tanuljanak meg a gyerekek az úszásnemekből. A negyedik évfolyam diákjai a gyorsúszás gyakorlatait sajátították el, hármas levegő technikával, folyamatos úszással és mélyvízhez szoktatással. A kicsik ezen kívül a hátúszással is megismerkedtek.

 

Úszás a testnevelés keretein belül

 

Az úszás az állóképesség, a hajlékonyság, a tartás és a teherbírás segítésére is alkalmas. A gyerekek számára pedig kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy már ilyen korban elkezdik a vízi sportot. Az úszás a testnevelés órák kerettantervi részébe épült be, így mindenkinek lehetősége van arra, hogy megtanulja a sport technikáit.

Andó Károly, a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója elmondta, az egészség megőrzése a legfontosabb cél, a vitál kapacitás, a tüdő, az egészséges életmód és emellett természetesen az úszás tanulás, az úszás biztonság minden gyermek számára nagyon fontos. Hozzátette, így nyáron a szülők is jobban el merik engedni gyermeküket egy folyó, vagy egy tó partjára.

Az igazgató úgy látja, az úszás rendkívül népszerű a gyerekek körében, hiszen még a mínusz 20 fokos hidegben is szívesen jártak a foglalkozásokra.

Szilágyi Bella Brigitta