Gyermekek jogai

 Boldog gyermekből lesz a boldog felnőtt

1954-től november 20-án ünneplik világszerte a gyermekek jogainak világnapját. 1959-ben ezen a napon fogadták el ugyanis „A gyermeki jogok nyilatkozatát”, 1989-ben pedig „A gyermekek jogainak konvencióját”. Magyarország ehhez 1991-ben csatlakozott. Ebből az alkalomból hívta meg közös eszmecserére a szakma képviselőit a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes ház. Ma Magyarországon a hivatalos szervek nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek jogaira, hiszen tudják, boldog gyermekekből lesznek boldog, egészséges felnőttek.

Magyarországon fontosak a gyermekek jogai

Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért-és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár elmondta, ma Magyarországon a Kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekek jogai érvényesüljenek. Hozzátette, ide tartozik a szabad tájékoztatáshoz való jog, az egészségügyi ellátáshoz való jog, az oktatáshoz való jog, a védelemhez való jog, a családhoz való jog és a családban való élethez való jog. Dr. Illés Boglárka elmondta, a helyettes államtitkárság is megtesz mindent annak érdekében, hogy ezek a jogok maradéktalanul érvényesülhessenek.

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyházán nem csak kötelezően teljesítendő feladatok vannak

Nyíregyházán az Önkormányzat jelentős részt vállal a gyermekek jogainak biztosításában. Ezeket kötelező és önként vállalt feladatokon keresztül valósítja meg. Ellátórendszert működtet annak érdekében, hogy a gyerekek bölcsődébe, óvodába járjanak. Nem kötelező, de a nyíregyházi gyerekek minden évben kapnak ingyen tanszercsomagot, ingyenesen megtanulhatnak úszni, nyáron pedig napközis táborban tölthetik idejük egy részét. Nyíregyházán széles az a kör, amelyen keresztül segítik a gyermekes családokat, hiszen az összlakossághoz viszonyítva 15 százalékra tehető a 14 év alattiak száma. Közel 3700-an közülük rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, 1500-an pedig halmozottan hátrányos helyzetűek.

Fontos, hogy időben fény derüljön egy problémára

Dr. Krizsai Anita, a nyíregyházi önkormányzat Szociális és Köznevelési Osztály osztályvezetője elmondta, a konferencia célja, hogy a szakemberek belássák, hogy az emberi jogoktól elválaszthatatlanok a gyermeki jogok. Hozzátette, ha minél korábban történik egy esetnél a beavatkozás, minél korábban kompenzálják a hátrányokat, annál inkább be tud majd illeszkedni az egyén a társadalomba és sikeres felnőtté válhat.

2016. január 1-jétől összevontan működik a Család- és a Gyermekjóléti Központ, amely nem csak Nyíregyházán, hanem a járás 15 településén biztosít speciális szolgáltatásokat. Probléma esetén pedig a Gyermekek Átmeneti Otthona, és a Családok Átmeneti Otthona tud segítséget nyújtani. Az Önkormányzaton kívül civil szervezetek, egyesületek és alapítványok és az egyházak is foglalkoznak a gyermekek védelmével.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)