Gyerekek a hidegben – Vigyázzunk rájuk!

Az elmúlt napokban extrém hideg volt térségünkben. Volt olyan nap, amikor -15 fokot mutattak napközben a hőmérők. Ehhez társult még az északi irányú, sokszor viharos erejű szél is, ami tovább rontott az emberek hőérzetén. Az orvosi rendelőkben azonban viszonylag kevesebben vannak, mint ahogy azt az ember gondolná. Ennek oka, hogy a nagy hidegben a vírusok és a baktériumok egy része elpusztul, így csökken a felső légúti fertőzések száma. Ebben az időben más betegség tüneteivel keresik fel leggyakrabban a háziorvost a szülők.

 

Nem fertőzések, egyéb betegségek

 

Dr. Farkas Enikő, gyermekorvos elmondta, ilyenkor torokgyulladással, arcüreg gyulladással, illetve – aki hajlamos rá – alsó légúti megbetegedésekkel keresi fel a rendelőt, de felfázással és húgyúti betegségekkel is sokan érkeznek.

 

Újszülöttet, csecsemőt – 5 fok alatt ne vigyünk ki!

 

Az ilyen és ehhez hasonló hidegben a kisgyerekeket körültekintőbben kell gondozni. A gyermekorvos szerint a télen született babákat hat hétig nem is célszerű kivinni, hiszen az ő hőháztartásuk máshogy működik, mint a nagyobb gyerekeké. Az újszülötteket -5fok alatt egyáltalán nem célszerű levegőztetni, hiszen ők még orrlégzőek, és ha az orrukban található váladék megfagy, automatikusan szájon át veszik a levegőt, így pedig könnyen megfázhatnak és torokgyulladást kaphatnak. A szakember szerint -5 fok alatt a csecsemőket, tehát az egy év alatti gyerekeket, ha nem muszáj, nem kell a szabadba vinni, pláne nem akkor, ha fúj a szél, vagy ha köd van. Érdemes a nagy tömeget is elkerülni ilyen időben, hiszen a téli időszakban betegségeket szedhetne össze a kicsit. A szakorvos szerint az 1 évestől idősebb gyerekeknek is elegendő napi fél óra kint tartózkodás kemény fagyok idején.

 

C-vitamin, D-vitamin

 

A szülők több dolgot is tehetnek azért, hogy gyermekük egészséges legyen. Sok gyümölcs, sok zöldség, mozgás, C és D-vitamin az, amire a kicsiknek szükségük van. De hogy miből mennyit kell adni egy gyereknek, abban segítenek a házi gyermekorvosok.

ME.

(Fotó: internet)