GYERE-K-ÉPBE

Játékok, keresztrejtvények, társasjátékok és tesztek várták a gyerekeket Nyíregyházán a Bem József Általános Iskolában. A gyermekotthonokban, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élők egész napos ismeretterjesztő programon vehettek részt, ahol jogaikról tájékozódhattak. A fiúknak labdarúgó bajnokságot is szerveztek, hogy felhívják a figyelmet az egymás iránti tisztelet és az egészséges életmód fontosságára.

– Abádszalókon élek, 2014 óta élek nevelőszülőnél – mesélte Szabó Gergő. – Ez a rendezvény „király”, első alkalommal vagyok itt, és ha jövőre is lesz, akkor is eljövök.

További képekért kattintson a fotóra!

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ kiemelt feladatának tartja a gyermekek jogainak maradéktalan érvényesülését. A központ mindent megtesz annak érdekében, hogy a képviselők tevékenységi körébe tartozó gyermekeket a lehető legtöbb módon elérje. Az OBDK 2015-ben indította útjára „GYERE-K-ÉPBE” elnevezésű gyermekjogi roadshowját, amelyet 2016-ban is megszervezett. A Bem József Általános Iskolában kialakított jogpontokon játékos formában szerezhettek ismereteket a gyerekek.

– Ezek a gyerekek, státuszukból adódóan kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mint a családban élők – mondta dr. Kiss László, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatóhelyettese. – Ezen a rendezvényen játékoks feladatokon keresztül próbálunk nekik információkat átadni arról, hogy ha jogsérelem éri őket, hová fordulhatnak, milyen segítséget kaphatnak. Ebben nagy szerepük van a gyermekjogi képviselőknek, akik fogadóórákat tartanak, és ha a gyerekeknek vagy a szakembereknek kérdésük van, rendelkezésre állnak.

 

SZÍNES PROGRAMOK VÁRTÁK A GYEREKEKET

 

– Az ODBK 2016-ban az ország hét helyszínen tartja meg a „GYERE-K-ÉPBE”programsorozatot.
Örülünk, hogy Nyíregyházára is elért ez a program – mondta a rendezvényen Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. – Egy kis játék, buli, sport, ismeretterjesztés, drogprevenció, és kézműves foglalkozások, ez az, ami itt várja a gyerekeket. Nagyon fontos, hogy a gyermekek jogaira ráirányítsuk a figyelmet.

A rendezvényen olyan könyveket is bemutattak, amelyeket meseterapeuta írt és pszichológus véleményezett, és kimondottan nevelőszülőknél élő gyermekeknek szólnak. A mesekönyvek állatmeséken keresztül mutatják be a kicsik jogait.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)