Gyarapodott a nyíregyházi Újéletfa-liget

A Kertvárosi Csicsergő Óvoda csöppségei színes műsorral köszöntötték azt a 77 családot, akik egy-egy fát kívántak ültetni kisbabájuk tiszteletére a Búvár utcában. Az óvodásoknak nagyon tetszett, hogy a felnőttek ilyen komoly munkába fogtak, mert szerintük nagy szükség van a fákra. 

– Azért kellenek fák, mert azon vannak a gyümölcsök – ezt mondta az egyik kisfú.

 

„Jókedvvel és gyermekkacajjal telik majd meg a liget!"

 

Az Újéletfa-liget ötlete dr. Adorján Gusztávtól származik és az önkormányzat vezetése azonnal támogatta a kezdeményezést, hogy minden Nyíregyházán született babának legyen egy saját fája a város területén – erről már dr. Kovács Ferenc beszélt. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, a faültetéssel szebb lesz a város és kötődést alakít ki a gyerekekben. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Szeretnénk azt is, hogy szép legyen a város, zöld legyen, egészséges körülmények közt nőjenek fel a gyerekek és szeretnénk a kötődést is, azt, hogy a gyerekek, ahogy nőnek, a szülők, a nagyszülők elhozzák ide. Tudják azt, hogy van Nyíregyházán egy fájuk, ez az övék. Bárhol leszenek a világban, ide visszajöhetnek, a város visszavárja őket – fejtette ki dr. Kovács Ferenc.

 

„Különös gondossággal dolgoztunk!"

 

A liget földmunkáiról a NYÍRVV gondoskodott. A városüzemeltető cég vezetője, Bocsaki Péter elmondta, a kft. összesen kétmillió négyzetmétert tart karban Nyíregyházán. Idén közel 80 ezer tő virágot, 2400 cserjét és 109 fát ültettek már, de az egyre szépülő ligetre különös gondot fordítottak. Ez az a beruházás, megvalósítás, kivitelezés, amit az egyik legnagyobb szívvel és lélekkel végzünk, hiszen itt minden fa egy gyermek – tette hozzá Bocskai Péter.

 

„Minden évben készítünk majd itt egy fotót!"

 

Az ünnepség végén a szülők és gyerekeik, valamint a rokonságuk, nagymamák, nagypapák közösen ültethették el az előre kikészített fákat a gyerekeknek. 77 hárs, platán és kőris fával gazdagodott így a város. 

– Ahogy a kisfiam növekszik évről-évre, én ki fogom hozni minden évben a születésnapja alkalmából. Ez lesz az egyik program. Mellé áll a fának, lefényképezzük és úgy fogjuk látni évek elteltével, hogy mennyit növekszik ő, illetve a fa is – mondta mosolyogva Törtei Tamás, aki kisfiával és feleségével, Kormány Fruzsinával ültetett egy kőrist.

Az Újéletfa projekt a város tervei szerint tovább folytatódik majd. Szerencsére Nyíregyháza az egyik olyan magyar város, ahol nem csökken, hanem nő a született gyermekek száma.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)