Gyarapodott a Benett-kenguru család

Édesanyja erszényéből kukucskált ki az egyik benett-kenguru bébi, aki télen született a Nyíregyházi Állatparkban. Érdeklődve figyelte a számára még érthetetlen külvilágot. Még félénk, de időnként már összeszedi a bátorságát, kiugrik a biztonságos zugból és megpróbálja felfedezni a kinti világot. A kisebb testű kenguru faj egyedei Ausztrália déli részén és Tasmániában őshonosak. A bozótos területeken fordulnak elő, fűfélékkel, levelekkel és lágy szárú növényekkel táplálkoznak. Kicsinyeik egy hónapos vemhesség után, fejletlenül jönnek a világra.

 

Gumicukor nagyságú, csupasz lények

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, amikor megszületnek, gumicukor nagyságú, csupasz, vak kis állatokat látnak az emberek. Hozzátette, alapvetően az erszényesekre az a jellemző, hogy nagyon fejletlenül látnak napvilágot.

További képekért kattintson a fotóra!

Annyi erejük van a pici állatoknak, hogy bemásznak az erszénybe, ott egy csecsbimbóhoz tapadnak és elkezdenek növekedni. Körülbelül 10-12 hetes korukban dugják ki először a fejüket.

 

Vörös listás állatok

 

Az Európa-szerte híres állatpark szakemberei megszámolták, hogy a jó idő beköszöntével 5 kis állat dugja ki a fejét édesanyja erszényéből. A nemüket még nem tudták megállapítani, hiszen az is csak a szerencsés látogatóknak adatik meg, hogy láthatják kiugrani a bébit az erszényből. A benett-kenguruk szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, ahol a kihalással fenyegetett fajokat tartják számon.

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)