Gyakrabban szűrik majd a gyerekeket

– Láttál már ilyen nagy fülhallgatót? – Igen?

– Nálunk van olyan otthon!

Szűrővizsgálatra érkezett a védőnőhöz a négyéves Zsófi. Az ilyenkor szokásos eljárás szerint a szakember többek között megméri a kislány súlyát, magasságát, vérnyomását, valamint látás- és hallásvizsgálatokat is végez. A védőnő arra kíváncsi, hogy rendben fejlődik-e a kisasszony.

 

A szülők elégedettek a vizsgálatokkal

 

Zsófinak 3 testvére is van, édesanyjuk minden vizsgálatra ebbe a rendelőbe hozta őket. – Nagyon szeretjük ezeket a vizsgálatokat, mert a három testvérével is ugyanúgy sikerült, és megnyugtató, hogy mindent rendben találunk és sikeresen nézzük a gyermekek fejlődését – mondta el Szanics Enikő.

A közeljövőben még gyakrabban fogják vizsgálni a gyerekek testi és értelmi fejlődését, ezt mondja a védőnő.

 

Gyakoribbak lesznek a szűrővizsgálatok a gyermekeknél

 

A státuszvizsgálatokat mai formájukban 2009-ben vezették be. A védőnő arról beszél, hogy ezeket fogják gyakrabban elvégezni a gyerekeknél. Az a cél ugyanis, hogy az életkorhoz kötött szűrővizsgálat során a betegségeket, rendellenességeket, fejlődési problémákat még a korai szakaszban felismerjék, és lehetőség nyíljon a megelőzésre.

– Minél korábban szűrjük ki a bizonyos rendellenességeket, annál nagyobb esély van arra, hogy tudunk segíteni ezen. Illetve tudunk korrigálni, aminek az a menete, hogyha bármit tapasztalok, bármilyen eltérést vagy rendellenességet, azt a gyermek háziorvosának jelzem és akkor ő tudni fogja milyen területre kell tovább küldeni, vagy ha valamilyen korai fejlesztésre szüksége van, akkor oda fogja irányítani – tette hozzá Farkas Sándorné védőnő.

Státuszvizsgálatokat eddig 1, 3, 6 hónapos korban, majd 1–6 éves kor között évente végeztek a szakemberek. Egyelőre az még nem tisztázott, hogy pontosan mikor lesznek gyakoribbak ezek a vizsgálatok, de a tervek szerint már idén bevezetik a gyakoribb szűrések elrendelését.

Z. Pintye Zsolt