Gyakorlat a nyíregyházi papírgyárban

A létesítményben megtekintették az oltáshoz rendelkezésre álló forrásokat, a nehezen megközelíthető helyiségeket és egyeztették a Tűzoltási és Műszaki Mentési Tervben foglaltakat a helyi szakember segítségével.

A szituációs begyakorló gyakorlaton a feltételezés szerint az üzem területén található bálázóhelyiségben elektromos zárlat miatt az ott tárolt papír hulladék és a gép meggyulladt, a helyiség füsttel telítődött, amely kiszivárgott az üzemcsarnok területére is. A létesítményi tűzoltók megkezdték a tűz oltását, az épület elektromos leválasztását, valamint az ott dolgozók kimentését, majd értesítették a nyíregyházi hivatásos tűzoltókat, akik több oltósugarat szereltek, majd a tűz eloltása után több nagyteljesítményű ventilátorral átszellőztették a füsttel telített helyiségeket.

A feltételezett helyzetben lényeges tűzoltást befolyásoló körülmény volt, hogy a dolgozók miatt nagy létszámmal kellett számolni és különös figyelmet kellett fordítani az életmentésre, valamint a füsteltávolításra.

A gyakorlatot Toldi András tűzoltó őrnagy, nyíregyházi tűzoltóparancsnok ellenőrizte és megfelelőre értékelte.