Gyakori a kerékpárlopás

Azonosítatlan biciklik

 

Az ellopott kerékpárok nagy része azonosítatlan, pedig a vásárlásnál kapott papírokon az alvázszám is szerepel. Azt érdemes megjegyezni, felírni valahova, hiszen szinte bármikor ellophatják kétkerekű járművünket. Néhány lopott kerékpár minden évben megkerül, de nyilvántartás híján nem tudják ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni azokat. Érdemes a bicikliket regisztrálni a Bike Safe nevű internetes oldalon, az adatbázishoz a rendőrség azonnal hozzáfér és így nagyobb eséllyel találják meg az esetleg ellopott kerékpárokat. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, senki ne feledje lelakatolni a biciklijét, hiszen a tolvajok szemfülesek és elsődlegesen a lelakatolatlan kétkerekűeket keresik.

 

A besurranás is gyakori

 

Nyáron azonban nemcsak a biciklilopások száma nő meg – tájékoztatta televíziónkat a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. Kovács Attila kiemelte, a besurranásos lopások is egyre gyakoribbak. Mint mondta: „Besurranásos bűncselekményről akkor beszélünk, amikor valaki nyitva hagyja az ajtót vagy az ablakot és azon a tolvaj valamilyen módon bejut az ingatlanban, ott pedig készpénzt vagy más értéktárgyakat tulajdonít el. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ajtókat mindig zárjuk és ha olyan helyiséget szellőztetünk, ahol az ablakon be lehet mászni, akkor ne hagyjuk magára a helyiséget. Különböző biztonsági zárakkal el kell látni az ajtót és az ablakot. A besurranások kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. Az is fontos, hogy az előszobában ne tartsunk komolyabb értéktárgyakat, nagyobb mennyiségű készpénzt.”

 

Trükkös tolvajok

 

Nyáron gyakoriak az úgynevezett trükkös lopások is. Elterjedt elkövetési mód, amikor a tolvaj egy közismert szolgáltató cég munkatársának kiadva magát bejut a lakásba, majd például rendszerellenőrzés címen készpénzt kér a tulajdonostól. De akad, amikor a figyelmetlenséget használják ki és könnyen mozdítható tárgyakat, esetleg készpénzt lop el a tolvaj. Amennyiben a szolgáltató munkatársával kapcsolatban kételye merülne fel, kérjen pontos tájékoztatást akár telefonon a cég központjától vagy hívja a rendőrséget.

 

Dér Vivien