Greenovációs Nagydíjat kapott Nyíregyháza

Az úgynevezett innovatív fitoremediációs technológiával elvégzett borbányai hulladéklerakó kármentesítéséért kapott Greenovációs Nagydíjat Nyíregyháza önkormányzata. A város hulladékkezelési kategóriában érdemelte ki az elismerést, 54 pályázó közül lett az első.
Mint ismert, a terület illegális hulladéklerakóként működött az 1960-as évektől. Több mint félmillió köbméter, jórészt ismeretlen eredetű és fajtájú szemetet raktak itt le mindenféle műszaki védelem nélkül. A szennyeződés pedig már a felszín alatti vízkészletre is veszélyt jelentett, ezért volt szükséges elvégezni a kármentesítést. Ehhez azonban csak 2010 után tudtak hozzáfogni.

– Volt ennek is előzménye, mint sajnos sok más esetnek is. Mindenféle ingatlanspekuláció indult el, egy meghatározott vállalkozói kör, ami 2010 előtt jól informált volt és mindenhová elért a keze, felvásárolt ott területeket. „Vajon miért?” – kérdezhetjük egy ilyen szennyezett területen, és utána 8–900 millióért már el is adta volna a városnak. Az önkormányzat viszont abban a helyzetben volt, hogy megnyerte az 1,5 milliárdos pályázatot és vállalta ezzel a kötelezettséget. Tehát, ha elesik a 100 százalékos EU-s forrástól, a kötelezettség akkor is megmarad és behajthatóvá válik. Tehát ezt saját erőből kellett volna megoldani. Így egy kisajátítási eljárás keretében hosszas munka során elértük azt, hogy a város tulajdonába kerül a terület. Ezt egyébként már tudhatták azok, akik beadták a pályázatot 2010 előtt, hiszen csak önkormányzati tulajdonú területre vonatkozott a pályázat, s mégis engedte, hogy ez a vállalkozói kör férkőzzön ide is. Ezt a helyzetet kellett megoldani, ami sajnos annyi ideig tartott, mint maga a megvalósítás – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A kármentesítést fitoremediációs technológiával valósították meg. Ez egy természetbarát technológia, ami a szennyezett környezet növények általi megtisztítását jelenti. A projekt során felszedték a lerakott hulladékot és folyamatban van a terület alatti víz tisztítása is. Növényeket is ültetnek a területre, több ezer nyár- és szilfát, energiafüzet, lágyszárú növényeket és bársony mályvát telepítenek.

Erdős József