Grecsó Krisztián könyvbemutatója Nyíregyházán
Grecsó Krisztián portréja (Falus Kriszti felvétele)

Grecsó Krisztián, napjaink egyik legnépszerűbb magyar írója legújabb kötetét mutatják be Nyíregyházán, a Szindbád Rendezvénytermében március 17-én, csütörtökön 17.30-tól.

Kováts Dénes faggatja majd az írót, a beszélgetés során központi szerepet kap legújabb, a nyomdából most kikerült novelláskötete, a Valami népi, azaz a fel nem ismert találkozások könyve.

 

Grecsó Krisztián történeteiben a párhuzamosok a végtelenben sem mindig találkoznak, de a találkozások mégis elmesélhetők. Néha az események egy időben, de más helyen zajlanak (Erdélyben, a fővárosban vagy falun), máskor egyazon helyen, de különböző időkben: harmincas vagy ötvenes években, és közben nagyon is a mában. Ahogy mindannyian ismerjük az érzést, amikor nem vagyunk a helyünkön. A Valami népi történetei ezekről az otthontalan helyzetekről szólnak, és az olvasó így válik nyomolvasóvá. Akár a rég- és a közelmúlt falusi históriáit, akár egymás mellett elsuhanó életutakat vagy éppen a saját életének történeteit követi, Grecsó Krisztián novelláiban mindig ott kísért a kíméletlen együttérzés.

Természetesen nemcsak erről mesél majd a szerző, hanem a nem oly régen megjelent Magamról többet című verseskötetéről is.

A Grecsó-rajongók persze azt is tudják, megszokták és várják, hogy adomák, családi történetek, a mában élő múlt szövevényes és felkavaró anekdotái is előkerülnek az esten, hiszen a népszerű író mindig szenvedélyesen mesél.

Ezúttal is így lesz! A beszélgetést követően az író örömmel dedikálja könyveit.

Grecsó Krisztián (balra) és Kováts Dénes 2019-ben, a Bencs Villában  

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron, Újlipótvárosban él, az Élet és Irodalom munkatársa. Író, költő, dalszerző.

Általános iskoláit szülőfalujában végezte, utána a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán végzett, mint tanító. A József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be. Volt napilapos újságíró a Békés Megyei Napnál, rövid ideig tárcista a Délmagyarországnál. 1997-től a Bárka folyóirat külső munkatársa, 2001-től szerkesztője. Volt a Nők Lapja vezetőszerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke. 2009-től vezeti az Élet és Irodalom prózarovatát.

Regényei megjelentek arabul, csehül, németül, horvátul, lengyelül, szlovénul, törökül és oroszul. Írt forgatókönyveket és több színdarabot, szövegkönyvet is jegyez. Ismert zenekaroknak és énekeseknek írt dalszövegeket. Számos díj, elismerés birtokosa.

Nyíregyházán többször járt már Grecsó Krisztián:

2017 novemberében a MŰVÉSZASZTAL vendégeként a Művész Stúdióban,

2019 májusában a Bencs Villában a TÖBBSZEMKÖZT esten a Vera c. regényét is bemutattuk,

2022 februárjában a Krúdy Kamaraszínpadon a TÖBBET MAGUNKRÓL c. este táncművész testvérével, Zoltánnal és művész barátaikkal.

Most pedig, 2022. március 17-én a Szindbád Rendezvénytermébe várják az érdeklődőket! Új helyszín, új téma – de az élménydús est ezúttal is garantált!

Jegyvásárlás:

Móricz Zsigmond Színház Szervező- és jegyirodája, Nyíregyháza, Színház u. 2.

Tel.: 06-42-507-006, 06-20-233-2926, 06-30-303-2875.

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54.

Tel: 06-20-461-4551

Online:

https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/grecso-krisztianvalami-nepi-cimu-konyvbemutatoja-131912/790788