Görögkatolikus gimnázium nyílt a felújított iskolaépületben

Ünnepélyes keretek között adták át és megáldották az egykori görögkatolikus általános iskola felújított épületét, amely a megújulás után új funkciót kapott: szeptembertől gimnáziumként működik. Az épület több mint 100 éves, 2011 szeptembere óta üresen áll. Akkor 16 fővel indult egy gimnáziumi osztály, amely a korszerű általános iskola épületében kapott helyet, most 4 osztályban 67 diák költözhetett be az új helyiségekbe.

 

FELÚJÍTÁS ÉS ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS

 

A régi iskolaépület, bár megérett a rekonstrukcióra, jó állapotú, ezért döntött úgy a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye, hogy felújítja és gimnáziumként használja. A rekonstrukció során megújult az épület külső homlokzata, a földszinten felújítottak 5 tantermet, az irodát és az étkezőt, a termek új padlóburkolatot és világítótesteket kaptak, a számítástechnika-termet új gépekkel szerelték fel, s az épületben megújultak a vizesblokkok és energetikai korszerűsítést is végrehajtottak. Az épület felújításához a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye saját forrása mellett európai uniós pályázaton nyert pénzösszeget is felhasználtak.

– 85 millió forintot kaptunk KEOP-os pályázat keretében – mondta Szabó Bernát Sándorné, a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. – Ezt teljes egészében napkollektorok felszerelésére, fűtéskorszerűsítésre és hőszigetelésre fordítottuk, amelynek eredménye, remélhetőleg, a jövőben érzékelhető lesz.

[REKLAM]

A felújított épület ünnepélyes átadásán részt vett Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere is, aki azt mondta: az önkormányzat számára öröm, hogy a város egy régi épülete megszépült és új funkciót kapott.
– Tetszetős, impozáns látványt nyújt a megújult gimnázium – mondta Jászai Menyhért alpolgármester. – Úgy gondolom, hogy emellett az is örömmel kell, hogy eltöltsön bennünket, hogy Nyíregyházán egy iskola újra fejlődik, és egy gimnázium megfelelő és méltó körülmények között várhatja a diákokat. Nyíregyháza színes oktatási kínálatának ez egy gyöngyszeme.

 

TOVÁBBI REKONSTRUKCIÓT TERVEZNEK

 

Az épületben a régi tornaterem helyén kondicionálótermet alakítottak ki, testnevelésórára viszont a gimnazistáknak át kell járniuk az általános iskola épületében lévő tornaterembe. Az oktatási intézmény tervei közt szerepel még az udvar megújítása, valamint az emeleti és tetőtéri rész rekonstrukciója is.

F. A.