Gondosóra: figyelem a nap minden órájában

Gondoskodás idős szeretteinkről a nap minden órájában – ez a mottója az ún. Gondosóra programnak, mellyel Magyarország kormánya óvja 65 éven felüli polgárait. A Gondosóra egy korszerű, díjmentes eszköz, amelyhez egy éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálat kapcsolódik. Aki nem tud élni az e-regisztráció lehetőségével, forduljon a könyvtárosokhoz, akik segítenek a jelentkezésben.

Ezidáig csekély az érdeklődés a könyvtári regisztrációs pontokon, pedig aki nem rendelkezik interneteléréssel, személyesen intézheti a Gondosórával kapcsolatos belépést. A Digitális Jólét Program, az Erzsébet Program, a hűtőgép- és LED-csereprogram után mostantól a Gondosóra regisztrációban is segédkeznek Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Könyvtárban. A Gondosóra az a korszerű és díjmentes eszköz, mely a 65 éven felülieknek nyújt segítséget és biztonságot.

„Még tavaly decemberben az Informatikai Könyvtári Szövetség együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program kapcsán. Az a szövetség, amelynek mi is tagja vagyunk, így országosan valamennyi könyvtár tud csatlakozni, és tudjuk segíteni a 65 év feletti állampolgároknak a Gondosóra programba való regisztrációt, az ezzel kapcsolatos tájékoztatást. Azt gondolom – hiszen decemberben egy részletes tájékoztatót kaptunk ezzel kapcsolatban –, hogy ez egy nagyon jó ingyenes dolog, ha távol élő idős, beteg szüleinkről valamiképpen gondoskodni szeretnénk, akkor egy ilyen eszközzel biztonságban tudhatjuk”

 – tájékoztatott a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita. Vészhelyzetben továbbra is a 112-es számot kell hívni, hiszen a készülék nem riaszt közvetlenül orvost vagy hatóságot, viszont a diszpécserközpont segíthet ebben. A szociális vagy a lakásban felmerülő szolgáltatással kapcsolatos problémák, otthoni baleset során viszont jó megoldás a Gondosóra. Elesés vagy akár eszméletvesztés esetén a készülék automatikus jelzést ad le. Egyszerű a programba való jelentkezés. A személyes regisztráció mellett kitöltött, illetve nyomtatott dokumentum megküldésével is lehetséges a programhoz kapcsolódás.

„Könyvtárunk első emeletén, az olvasóteremben a kollegák állnak az állampolgárok rendelkezésére a regisztrációban. Fontos, hogy személyes iratait hozza magával, hiszen az szükséges, illetve a regisztráció során meg kell adni egy kontaktszemélyt. Ez lehet családtag, ismerős, barát, akár szomszéd, de bárki, akit szeretne megjelölni. Ezt követően itt a szakalkalmazottak elkészítik a számítógépen a regisztrációt, és ezzel megtörtént a Gondosóra programba való csatlakozás. Ezt követően majd a postás kiszállítja a Gondosórát, amit először, ha felvesz a gazdája, kapcsolatba tud lépni a diszpécserrel, és az itt megadott adatokat egyeztetik, esetleg újabb kontaktszemélyt is be tudnak csatlakoztatni a programba”

 – fogalmazott az igazgató. Akiknek lehetőségük van, a www.gondosora.hu weboldalon tájékozódhatnak arról, hogy mire igen, és mire nem használható a készülék, mely alanyi jogon, ingyenesen megillet minden 65 év fölötti állampolgárt. Az ügyfélszolgálat elérhető az info@gondosora.hu e-mail-címen, de telefonon a 06-1/445-0080-as számon is kérhetnek segítséget.