Gondoskodó Elbocsátás - 43 vállalat vett részt a hétfői Electrolux Állásbörzén
Fotó: Szarka Lajos

43 vállalat vett részt a hétfői Electrolux Állásbörzén a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban. A svéd vállalat munkatársai megismerhették a régióban működő cégek által kínált nyitott pozíciókat, lehetőségeket. Mindez a Gondoskodó Elbocsátás Program részeként valósult meg, melynek célja, támogatást nyújtani az ott dolgozóknak a munkahelyváltásban.

Az Electrolux februárban jelentette be, hogy nyíregyházi gyárában – az alacsony kereslet és megváltozott üzleti környezet miatt – nem folytatja tovább a hűtőszekrénygyártást. A termelés várhatóan december közepén áll le. Az Electrolux nem engedte el a munkavállalók kezét, támogatásukhoz sokrétű programot dolgozott ki, melyről Szentpéteri Ferenc, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott:

„Úgy gondoltuk, hogy mindent meg kell tennünk a gyár részéről, ezért elindítottuk a Gondoskodó Elbocsátás Programot. Ennek legfontosabb része a mai nap, hogy ezt az állásbörzét megszerveztük. Célunk, hogy összehozzuk a munkavállalóinkat a munkaadókkal. Úgy gondoljuk, lesznek olyan gyümölcsöző hosszú távú együttműködések, mely során hosszú távon tudnak együtt dolgozni.”

Sokrétű támogatás a munkavállalóknak

Az állásbörze mellett az Electrolux csoport számos támogatást nyújtott a munkatársaknak. Többek között információs fórumokon, álláskeresési technikák tréningeken vehettek részt. A vállalat biztosította az idegennyelvi, egyéni képzési igények támogatását, a pszichológiai konzultációs lehetőségeket, a Munkából Munkába program elindítását.

„A kormányzat részéről minden eszközzel fogunk segíteni”

43 vállalat vett részt az állásbörzén. Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, ez jelzi, hogy térségünk munkaerőpiaca látványosan felélénkült, így az álláskeresőknek nagyobb lehetősége van a munkahelyváltásra, melyhez a Gondoskodó Elbocsátás Program is hozzásegíti őket.

„Én azt tudom ígérni, hogy mi a kormányzat részéről minden eszközzel fogunk segíteni azoknak, akik a következő időszakban igyekeznek az új helyet megtalálni. Ne legyen kétségük afelől, hogy azok óriási előnyben vannak, akik munkából munkába kerülnek. Önök letették a névjegyüket, évek óta becsületesen teszik a dolgukat, kapósak lesznek a munkaerőpiacon. Ennek ellenére, ha bármilyen képzésben, vagy egyéb módon tudunk segíteni, azt ígérhetem, hogy ezt mindenképpen megtesszük” – mondta el dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Van kereslet és kínálat

A megnyitón dr. Kovács Ferenc polgármester azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek munkájának köszönhetően a munkahelyváltásra előnyösebbek a körülmények, mint korábban. A bővülő Nyíregyházi Ipari Park infrastruktúrájának kiépítése több munkahelyet hoz létre.

„Az is egy nagyon jó dolog, hogy van munkaerő, és lesznek újabb fejlesztések, beruházók, akik új lehetőséget kínálnak az itt élők számára. A városvezetésnek 4 éve az a programja, hogy segítsük azokat a beruházásokat, melyek színvonalas, stabil, hosszantartó munkahelyet jelentenek, és azokat is, akik munkát keresnek” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

A kiállítók között olyan vállalatokkal is megismerkedhettek a munkavállalók, mint a LEGO, a Michelin, a Hübner, a Coloplast, de jelen volt az egyik legfrissebb beruházó, a W-Scope, mely várhatóan 1200 új munkahelyet teremt.

Kapcsolódó galéria

Electrolux állásbörze