Gazdák demonstráltak az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen Záhonynál
Forrás: NAK / Lévai Zsolt

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, pénteken meghozott brüsszeli döntés ellen tiltakozott és tartott demonstrációt mintegy négyszáz gazdálkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap. A termelők traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton, gépeikkel elfoglalva az egyik forgalmi sávot.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében gazdatüntetést tartottak a záhonyi határátkelőhelyen amiatt, hogy Brüsszel – több érintett ország határozott kérése ellenére – nem hosszabbította meg az ukrán gabona behozatali tilalmát. Az ország minden pontjáról, többek között Veszprémből, Székesfehérvárról és Pápáról is jöttek gazdák, hogy felemeljék hangjukat az EU döntése ellen. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a demonstráció kiemelt szónokaként elmondta: árulásként élik meg a gazdálkodók az Európai Bizottság pénteki döntését, amellyel Brüsszel feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó importkorlátozást. Úgy fogalmazott, a döntés nem a háború sújtotta ukrán népnek nyújt segítséget, hanem a nemzetközi nagytőkések érdekeit szolgálja.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke elmondta, a gazdák nyílt levéllel fordulnak az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az ukrán agrártermékek dömpingjével szemben szakmai alapon hozzanak döntést.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke hozzátette: a gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, az importtilalom fenntartása ugyanis nemzeti érdek. A hatóságoktól azonban azt kérik, hogy fokozzák az ellenőrzések hatékonyságát, hogy az ukrán gabona kerülőúton se jöhessen be az országba.