Gombaszezonban is csak óvatosan!
Az ősz a gombaszezon ideje is. Sokan a kirándulások alkalmával gyűjtik ezeket a különleges élőlényeket. Nagyon fontos azonban, hogy kizárólag olyan gombát fogyasszanak el az emberek, amit szakellenőr megvizsgált.

A Piacon csak bevizsgált gombát lehet árulni

 

Gombát vizsgál a Búza téri piacon a szakértő. Aprólékosan megnéz minden bevitt élőlényt, ellenőrzi kalapjukat, a lemezeket, és figyel a méretükre is. Átnéz minden darabot, nehogy mérgező legyen a csomagban. Az elárusítóhelyeken kizárólag az értékesítheti szedett gombáit, aki rendelkezik igazolással az erdészettől, van őstermelői igazolványa és szakértővel megvizsgáltatta a gombákat. Vadon termő példányokat csak szakellenőri igazolással lehet eladni, amit az árusnak a gomba mellé kell kihelyeznie.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Minden nap találnak mérgező egyedet

 

Nagyon fontos az ellenőrzés, hiszen a gombaszakértők egy átlagos napon a 200 vizsgálat során mintegy száz esetben találnak mérgező egyedet. Az őszi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének. Sokan ezt kihasználják és kirándulásaik alkalmával megtöltik kosaraikat az erdők kincseivel.

 

Népszerű az őzlábgomba

 

A gyűjtők gyakran őzlábgombát szednek össze ősszel. Ezt azonban könnyen össze lehet téveszteni egy mérgező fajtával, amelynek elfogyasztása akár halált is okozhat.

Dudás Roland, a NYÍRVV Nonprofit Kft. gombaszakértője elmagyarázta, az őzlábgombának van egy mérgező párja, ami a nem mérgezőtől a szárában, a kalapjában, és a méretében eltér. Fehér szára van egy kerti őzlábgombának, ami mérgező, a nagy őzlábgomba szárának pedig kígyóbőr szerű a mintázata. Ezért fontos, hogy fogyasztás előtt mindig megnézze a szakértő.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. Búza téri Piaccsarnokában ingyenesen állnak a gombaszakértők a szedők rendelékezésére.
Gombát bevizsgáltatni hétfőtől szombatig reggel héttől egy óráig, vasárnap pedig 7-11-ig lehet.

ME.