Gölleszesek Spanyolországban

2015 őszén hat sajátos nevelési igényű, a Göllesz Viktor Speciális Szakiskolában szakmát tanuló fiatal töltötte háromhetes gyakorlatát egy spanyolországi kertészetben, Motrilban. A helyi diákok az Erasmus + program keretein belül az Empíria Kft. segítségével jutottak el a külföldi kertészetbe. A parkgondozó szakon tanulók Spanyolországban is ezen a területen dolgoztak, azokkal a szakmai elemekkel, amelyekkel itthon az iskolapadban már megismerkedtek. Tudásuk azonban nagyon sok gyakorlati praktikával bővült.

 

Bővültek ismereteik

 

Kákóczy Klára, a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola intézményvezető-helyettese azt mondta, diákjaik megtanultak alkalmazkodni egy idegen környezethez, megismerkedtek új munkafogásokkal. Az ismereteik, a tapasztalataik, készségeik és képességeik egyaránt fejlődtek.

További képekért kattintson a fotóra!

A háromhetes gyakorlaton a gyerekek térítésmentesen vehettek részt. Se az utazásért, se az ott tartózkodásért nem kellett fizetniük.


Jó munkát végeztek

 

A spanyolországi fogadó intézmény értékelte a nyíregyházi tanulók munkáját, teljesítményüket minősítette és erről tanúsítványt állított ki. Az okleveleket dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere adta át a gyakorlaton részt vett tanulóknak.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette, önmagában véve az a tény is örömteli, hogy vannak olyan felnőttek, akik foglalkoznak azokkal a gyerekekkel, akik nem azt az életet élik, mint a többségi társadalom tagjai. Hozzátette, az, hogy elviszik őket külföldre és ott tapasztalatokra tehetnek szert, az a fejlődésüket szolgálja. Az alpolgármester azt mondta, ezt a kezdeményezést támogatni kell.

A program és a benne részt vállaló hat fiatal is bizonyítja, hogy a fogyatékkal élő emberek kellő odafigyeléssel és megfelelő képzéssel helyt tudnak állni a munka világában.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)