Gesztenyét sosem töltik meg gesztenyével!

Gágogva vagy éppen a kamerák és a szúrós tekintetek kereszttüzétől megilletődve sorakoztak fel a Libaszépségverseny résztvevői a múzeumfalu színpadán. Nem lehetett tudni, hogy a szárnyasok vagy a gazdáik izgulnak jobban. A legszebb libát a Márton-nap látogatói választhatták ki. Egész nap szavazhattak a szemüknek legmutatósabb szárnyasra. A közönségtől végül egy karcsú, sóstóhegyi, ötkilós tollas-mademoiselle kapta a legtöbb voksot. A liba gazdája azt is elárulta, mivel kell etetni a lábasjószágot, hogy ilyen szép legyen.

– Kukoricával, de nagyon szereti a paradicsomot és az ilyen zöldségféléket – mondta a sóstóhegyi Kardos Anna, akinek egy görög nyaralást is szerzett Gesztenye. Anna azt mondta, már csak ezért sem kerülhet Gesztenye a sütőjükbe...

Libakolbász, ludaskása, vörösborban pácolt libamell párolt káposztával, na és persze lúdláb. A Magyar Népi Ízőrzők Lovagrendje mennyei libafalatokkal örvendeztette meg a Márton-napi mulatság résztvevőit. A látogatók hosszú sorban álltak az ételekért, de azt is elárulták, hogy otthon csak elvétve kerül liba az asztalra.

– Ritkán szoktuk fogyasztani. Különleges íze van, és gondolom itt még ízesebben készítik el, mint általában otthon az ember – mondta Vincze Andrásné.

További képekért kattintson a fotóra!

A mesterszakácsok hozzáfűzték, Márton-napon mindenki libát szeretne kóstolni, de az év többi napján alig fogyasztjuk ezt a szárnyast. 

– Mostohaként kezeljük a libát, de az egyre népszerűbb Márton-napi szokások miatt azonban úgy tűnik, mindenki szeretne valami finom falatot belőlük. Újra él a hagyomány, hogy aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Ilyenkor az is megeszi a húsát, aki nem nagyon kedveli. Azért hoztunk ilyen gazdag kínálatot, hogy mindenki megtalálja a neki való falatot, mind a levesben, mind a sültekben, például a finom, omlós rózsaszín mellben – fejtette ki Konyári Sándor, királyi mesterszakács.

A kicsik Márton-lámpát készíthettek, a nagyobbakat pedig néptáncosok, együttesek szórakoztatták szombaton Sóstón.

– Felnőtteknek és gyerekeknek, mindenkinek kínáltunk olyan programot, amiben örömét lelhette, és jól érezhették itt magukat – mondta Szabó Sarolta, igazgató.

Szent Márton napja évszázadok óta a nagy lakomák, bálok, vásárok ideje. Ez volt ugyanis a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti, utolsó nagy ünnepnap, és persze a betakarítások befejezése, a gazdasági év zárása is.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)