Gazdaság és szakképzés – Szakmai napot rendeztek a Szakképzési Centrumban
Szakmai napot szerveztek a Szakképzési Centrumban, a már folyamatban lévő képzési stratégia megvitatására.

A dinamikusan fejlődő Nyíregyháza egyik ipari húzóágazata a vegyipar, a gumi– és műanyagipar. A szakképzés, a munkaerőpiac, a város, a kamara, a Parlament, illetve a szaktárca képviselőjének részvételével rendeztek szakmai napot a Szakképzési Centrumban, a már folyamatban lévő képzési stratégia megvitatására.

Mint ismeretes, hazánkban nagy a szakember hiány, a másik oldalon pedig a képzetlen emberek tábora. Az Ipar 4.0 program mintájára elkészült a szakképzési stratégia, a kereslet-vezérelt oktatás. A problématérkép tartalmi és szerkezeti, vagyis rendszerszintű megújulást kíván.

Komoly fejlesztéseket terveznek

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója így nyilatkozott: 

A Szakképzési Centrum elkészítette fejlesztési tervét. Azon belül a A Wesselényi az, aki a képzéseket koordinálja, ahol a képzések folynak. El is indult már, és nagyon  komoly fejlesztéseket tervezünk, de ezt a gazdálkodó szervezetekkel együtt kívánjuk megvalósítani.

Az teljesen világos, hogy ebben a nagy rohanásban azok lesznek a nyerő oldalon, akik komoly szakképzett munkaerővel rendelkeznek. A duális képzésben a Nyíregyházi Egyetemről 3, a Debreceni Egyetemről egy hallgató vesz részt a Conti Tech helyi gyárában. Közülük kettő Németországba kerül majd nyári gyakorlatra.

Nemzetközi elismertség

Természetesen a nagy többségét a munkának azért az operátorok adják, a gépek kezelői, a gépsorok üzemeltetői. Nagyon magas az aránya a szakmunkásoknak a gyárunkban. Úgy gondolom, nemcsak a térséghez viszonyítva, de nemzetközi összehasonlításban is egy nagyon magas arányt képvisel a nyíregyházi gyár. Jelenleg is részt veszünk a NYSZC által felkarolt szakmunkásképzés gyakorlati oktatás részében, ami 13 szakmunkástanuló képzését jelenti ebben a pillanatban.

- fogalmazott Jókay László, a Conti Tech Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az együttműködés mindenki szerint döntő jelentőségű, még akkor is, ha más-más úton képzelik a szakképzést.

Saját tanműhely, saját infrastruktúra

Tóth Csaba LEGO Manufacturing Kft HR igazgató:

Korábban, jó néhány évvel ezelőtt volt egy néhány olyan szakképzési platformunk, ez főleg a szerszámkészítő és a fröccsöntési szakmunkára  vonatkozó képzésünk volt, amit bevezettünk. Aztán ezt jogszabályi változások miatt kénytelenek voltunk behozni saját berkekbe. Azóta tulajdonképpen  belül képzünk szakembereket. Mi fölvesszük őket teljes állásba és saját metodikánk alapján, saját tanműhelyben, saját infrastruktúrával képezzük őket.

Az ipar számára szükséges szakembereket egy rendszerszintű megújulás után adhatja a szakképzés.

A technikusképzésről, a diákok ösztöndíj programjáról, a gyakorlati oktatók bérrendezéséről, tanműhely fejlesztésről, mérnök tanárok iskolai foglalkoztatásáról szólnak a hírek a Szakképzési stratégia kapcsán, melyet a GINOP pályázat finanszírozhat.

Pölöskei Gáborné, Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára:

Elindultak ezek a folyamatok évekkel ezelőtt, így gyakorlatilag a duális képzésnek az elmélyítése és a kiszélesítése fog megtörténni olyan keretek között, ami nagyon jól érthető reményeink szerint a szülők számára is. Vagyis, hogy a szakképzésben a karriert lássák. Ezért van, hogy egyértelműen technikumról szeretnénk beszélni, hiszen itt technikusokat képzünk. Az 5 éves képzés lehetőséget ad az olyan minőségi képzések indítására és megújítására, amely a jelenlegi technológiai változásoknak is megfelel. Tehát kiszolgáljuk az ipart.

A város számára is fontos

A város számára is létfontosságú az itt működő sikeres cégek szakemberellátása, és a városlakók foglalkoztatása.

 Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte:

Ezzel nyernek a diákok, akiknek biztos munkahelyük lesz. Nyernek a cégek, akik gondolkozhatnak a jövőben is hosszú távon munkahelyteremtő fejlesztésekben. Maga a szakképzési centrum, az iskolák is, hiszen az ő munkájuk kiteljesedik, és nyer maga a város is, ezért az önkormányzat, a városvezetés teljes mértékben támogatja ezt a folyamatot, lehetőségei szerint.

A polgármester beszélt a 2 milliárd forintos városi támogatással működő, posztgraduális képzést szervező Paktum Irodáról, mely a munkanélküliek foglalkoztatását támogatja.

Kapcsolódó galéria

Vegyipari Szakmai Nap