Garanciát kér a közösségi közlekedés átalakításának folyamatánál az LMP

A közösségi közlekedésről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön az LMP a nyíregyházi vasútállomáson. Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője, közlekedési szakértője szerint ez a jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy megfelelően ellássa a feladatát a mostani és előző kormányok elmulasztott átalakításai miatt. 

A frakcióvezető üdvözli, ha elindulnak a reformok, ám nem látják az alapvető garanciákat az irányokról. Szerinte egy ilyen reform átfogó folyamat, amihez nem politikai, hanem szakmai döntéseket kell hozni. Úgy látja, a periférikus vidéki térségek megfelelő ellátását közlekedési szövetségek létrehozásával lehetne garantálni az önkormányzatok bevonásával, s ennek része, hogy a járványidőszakban érintett mellékvonalakat is integrálni kell a rendszerbe a megszüntetés, leépítés helyett. A sajtótájékoztatón Szoboszlay György, az LMP helyi politikusa emlékeztetett, másfél évvel ezelőtt is szorgalmazták a Nyírvidéki kisvasút újraindítását. A kormány a kisvasutak fejlesztésére azóta forrásokat különített el, melynek része a nyíregyházi is. Az LMP a dízelvontatás helyett a környezetet minél kevésbé terhelő technológiában gondolkodik, és hasznosnak tartanák a megvalósítását.

Dr. Szoboszlay György kiemelte:

„Többek között a sokszor a teljesítőképessége határán működő nyíregyházi tömegközlekedésnek egy jó kiegészítő megoldása lehetne ez a Nyíregyháza és Sóstógyógyfürdő között működő, üzemelő kisvasút, különösen a turistákban bővelkedő nyári időszakban. Hiszen azt azért ne felejtsük el, hogy Nyíregyháza egyre fontosabb turisztikai desztinációnak tekinthető."