Gallyazás a Törpe utcán

Mint ahogy a családi kertekben található fák, így a közterületre ültetett növények is idővel elöregszenek. Elszáradnak az ágak és túlnövik a rendelkezésükre álló teret. Ránőhetnek épületekre, parkoló autókra, de akár az emberekre is veszélyt jelenthetnek, vagy akadályozhatják őket a mindennapi életükben. Gallyazásra, ifjításra ezért bizonyos időközönként szükség van. Az Erdészeti Biztonsági Szabályzat rendelkezik arról, mikor, milyen időjárási körülmények között van lehetőség fakitermelési munkálatokra. A lakott területen zajló fakitermelés ezen belül is különleges helyzetben van, hiszen figyelembe kell venni az emberek és az egyéb vagyontárgyak védelmét. Faápolási munkákhoz a legmegfelelőbb időjárás a napos, a szélcsendes és a csapadékmentes időjárás októbertől március végéig. A gallyazás a fáknak élettani szempontból is jelentős, hiszen ilyenkor meg tudnak újulni, a visszavágásnak köszönhetően erősebb gallyakat és ágakat hoznak, ezzel pedig meghosszabbodhat az életük. A NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai egész évben gondoskodnak a fák ápolásáról. Évente mintegy 1300 fát gallyaznak, 150-200-at pedig a városi főkertész határozata alapján kivágnak. Több esetben lakossági bejelentésre gallyazzák a növényeket, mint a Törpe utcán, az egykori rutinpályán.

 

Egyaránt jó fának és embernek

 

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője elmondta, az összes fát megvizsgálták a területen egyenként, illetve elvégezték a szükséges beavatkozásokat. Hozzátette, a régi rutinpályánál elöregedett nyár- illetve fűzfák vannak. Ezeknél az elszáradt ágakat minden esetben eltávolították, illetve kivágták azokat a beteg fákat, amelyek beodvasodtak, elkorhadtak, hiszen ezek dőlés miatt élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztettek. A szakember kifejtette, a túlnövéseket is visszavették, ezáltal stabilabbá tették a koronát, azaz a szélterheléssel szemben is sokkal ellenállóbbá válnak így a fák.

 

A levágott ág segít a rászorulókon

 

A levágott gallyakat a NYÍRVV Nonprofit Kft. dolgozói aprítás után értékesítik, egy hőerőműben hasznosítják tovább. Az apróbb lombhulladékot pedig komposztályhelyre viszik további felhasználás miatt, a vastag ágak, az úgynevezett haszonfa darabokat pedig szociális tűzifaként osztják ki a rászorulóknak. A Törpe utcán péntek estére befejeződtek a gallyazási és a fakivágási munkálatok.

ME.