Füvészkert a Nyírség szívében

A Nyíri Arborétum Nyíregyházától mintegy 6–8 kilométerre található, Sóstóhegy és Nyírpazony-Kabalás határában. A lankás domboldalban és annak lábánál elterülő buckaközi mélyedésben levő kert megközelítése is kalandos, a Sóstóhegy felől személygépkocsival érkezőket eligazító táblák segítik végig a Cseresznyés úton.

 

IDÉN HUSZONKÉT ÉVES

 

Molnár Ibolya festőművész egy kirándulás alkalmával talált rá a lenyűgöző látványt nyújtó vidékre, azonnal beleszeretett, 1994-ben pedig megalapította a Nyíri Arborétumot, mely közel 2,4 hektáron terül el. A füvészkert tele van a Kárpát-medencére jellemző fajokkal, több mint kétszáz féle lágyszárú növényt határoztak meg a területen. Az alapító nemcsak a fák, virágok sokféleségével hozta közelebb az emberekhez a környezetet, több képzőművészeti és természetvédelmi tábornak is otthont adott már.

 

IDŐUTAZÁS A BEMUTATÓHÁZBAN

 

Az itt készült képzőművészeti alkotások egy része még mindig megtekinthető a füvészkertben – nem csoda, hiszen az alapító maga is festőművész. A Nyíri Arborétum Bemutatóházában tekinthetőek meg a kerámiák, fafaragások, festmények és rajzok, amik a búbos kemence mellett igazi időutazásra hívják a betoppanókat. Ezen kívül a skanzen jellegű házikóban a növény- és állatvilág érdekességeivel is megismerkedhetünk.

 

KÜLÖNBÖZŐ TÁJAK NÖVÉNYEI

 

A festői szépségű kert bejáratánál egy különleges térkép várja a látogatókat, mely segítséget nyújt a barangoláshoz. A többórás séta alatt az ide érkezők madárbirsből, fűzlevelű gyöngyvesszőből, fagyalból és szőlőből álló sövénysorok mentén haladhatnak az utakon és ösvényeken. Az akácos erdősávban a tölgyeken kívül csíkos kecskerágót, fekete bodzát, mezei szilt is találhatunk, és a jellemző gombafajokkal akár tél végén is találkozhatunk. A tölgy-kőris-szil liget és a fűz, nyír, nyár, éger gyűjtemény hatalmas területet ölel fel, a virágágyás pedig már most színpompás. Téltemetők, hóvirágok és krókuszok díszítik szivárványszínű szirmaikkal a kertet. Valamint egzotikumokból sincs hiány, ázsiai vadon élő gyümölcsfák, díszfák, amerikai ezüstfa és borsófa tarkítja a kínálatot.

 

MADÁRPARADICSOM

 

Az arborétum valódi madárparadicsom, a környéken fehér gólya és kis kócsag is lakik, a kertben pedig szinte állandó vendégek a vadkacsák, fakopáncsok, zöld küllők, erdei pintyek, szajkók, hollók, fülemülék, őszapók és cinegék – s ők csak példák a díszes társaságból. Szárnyas barátainkon kívül néha betéved a területre pár őz, nyúl, nyest vagy borz – és a környék rovarvilága is igen változatos.

A Nyíri Arborétum igazi kikapcsolódás a természet szerelmeseinek, előzetes bejelentkezés után az év minden napján látogatható. Érdeklődni a 42/475-268 vagy 20/250-1411 telefonszámon lehetséges.

Farkas Fanni

(Fotók: Kohut Árpád)