Futás a Mont Blanc körül - Belus Tamás teljesítette a 123 km-es távot!

Elképesztő. 123 km-es táv a Mont Blanc körül, 7000 méteres(!) szintkülönbséggel. Ez a TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie), ami a terepfutás ünnepének, a világszerte legnagyobb presztízsű versenyének, az UTMB-nek (Ultra-Trail du Mont-Blanc) a második leghosszabb, de egyben legnehezebbnek tartott futama, amelyre már a kijutáshoz is kvalifikációs versenyek sorát kell teljesíteni. A nyíregyházi Belus Tamásnak sikerült kiharcolnia a részvételt. 


- A verseny a várható rossz időjárás miatt kicsit átalakított útvonalon, 2 órás halasztással kezdődött augusztus 29-én szerdán reggel 8-kor az olaszországi Courmayeur-ban. 80 ország 1600 terepultra versenyzője állt rajthoz, hogy megtegye a Mont Blanc csúcsa körül a  távot, amiben 5 nagyobb és néhány kisebb hegyet kellett megmászni, összesen több mint 7000 méter szintemelkedéssel, a legtöbbször 2000 méteres tengerszint feletti magasságon. A beharangozott rossz idő két hullámban nehezítette a futók dolgát, délután felhőszakadások, este jégeső és viharos szél formájában. Az 1600 indulóból végül 1320-an érték el szintidőn belül a franciaországi Chamonix-ban lévő célt, köztük én lettem 69., Kiss Miklós után a második legjobb magyar. Az időm 18 óra 58 perc, nagyon szerettem volna 19 órán belül futni, ami sikerült is - mesélte Belus Tamás. 

Ez a verseny tíz éves történetének ötödik legjobb magyar eredménye! A nyíregyházi sportolónak a magyar terepultra két ikonikus alakját, az idén 9. alkalommal indult Sperka Tamást és a 12. UTMB versenyét futó Lőrincz Olivért is sikerült megelőznie. Eredményével a terepultra világkupa ( Ultra-Trail World Tour) összesített világranglistáján a 104. helyre lépett előre, amihez a júniusi osztrák Mozart 100-on szerzett pontok is hozzá járultak.