Futás a béke jegyében
Nyíregyházára ér a Békefutás. Június 2-án bárki csatlakozhat a mezőnyhöz, mely Ártándnál érkezik Magyarországra, majd a szabolcsi megyeszékhelyet is érintve, Putnoknál hagyja el hazánkat. A békét jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra.

Magyarország az idén tizenkilencedik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása, amelynek célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét és barátságot. A több mint két évtizedes múltra tekintő rendezvényt olyan híres személyiségek támogatták, mint II. János Pál pápa, Nelson Mandela, Muhammad Ali és Teréz anya. Egy 40 fős csapat Románia után érkezik Magyarországra, így Nyíregyházára. Június 2-án reggel 8.30-tól a Városi Stadionban bárki csatlakozhat a futókhoz, akik a Kossuth térre indulnak, ahol a város vezetése is köszönti őket.

A Kossuth tér után Tokaj felé fut majd a csapat, aztán Putnok irányába haladva lépnek át Szlovákiába. Mindenkinek lehetősége van arra is, hogy hosszabb távon a mezőnnyel fusson, de aki csak néhány utcányit szeretné kísérni a csapatot, az is megteheti – mondta Dajka László szervező.

A Peace Run olimpiai stílusú váltófutás, amelyhez bárki csatlakozhat. A korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan, az idén is világszerte több tízezer ember kapcsolódik be az 5 kontinens 100 országában az év során párhuzamosan zajló rendezvényekbe. A nemzetközi váltóhoz lakóhelyéhez közel bárki csatlakozhat egy pár lépésre, néhány utcahosszra vagy akár kilométerekre is.

Dankó László