Funkciót kapnak a temetői padok
A városlakók, az Északi temetõben tett látogatásuk során észrevehették, hogy a sétányok mentén, több helyrõl is eltûntek egy rövid idõre a korábban kihelyezett padok. Róka Zsolttól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatójától megtudtuk, ennek egyszerû oka van: Az elmúlt évek során nagyon elhasználódtak a padok, több közülük pedig el is vesztette funkcióját. Így úgy döntöttek, hogy felújítják az ülõalkalmatosságokat, némelyeknek pedig új helyet is keresnek.

 – A kihelyezett padjaink egy része esztétikailag már nem illett bele a temetõi környezetbe. Nem voltak biztonságosak, a festék lepergett róluk és a vázszerkezetekkel is voltak már problémák. Ezért döntöttünk úgy, hogy felújítjuk õket – kezdte a tájékoztatást az igazgató, aki hozzátette, 20 pad már új deszkákat és festést kapott, ezeket vissza is helyezték a temetõbe. További tízet pedig folyamatosan rekonstruálnak. Elõfordulhat azonban, hogy nem pontosan oda teszik vissza a padokat, ahol eredetileg álltak, hiszen figyelembe veszik a látogatói igényeket is.

ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT

A tájékoztatás során megtudtuk, a hozzátartozók tulajdonában lévõ padokat is föl szokták szedni, ha nem megfelelõ állapotban találják õket. Helyi önkormányzati rendeletben szabályozott ugyanis, hogy az Északi temetõ területén, a sírhelyek határain túl csak meghatározott formában és az üzemeltetõ, vagyis a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat engedélyével helyezhetõk el mûtárgyak, padok, illetve ültethetõk növények.
Az igazgató hangsúlyozta, a nyíregyházi Északi temetõ területén az elmúlt évek során, az elhunytak hozzátartozói számos padot helyeztek el, melyek túlnyomó része engedély nélkül lett letelepítve, és sok közülük az évek során olyan rossz állapotba került, hogy tovább már nem lehet megfelelõen és biztonsággal használni, és megbontja azt a harmóniát és szépséget, amit a temetõ képvisel.
A temetkezési vállalat által végzett elsõ körös állapotfelmérést követõen 2015. július 1-jével 26 pad tulajdonosa kapott értesítést. Nekik 15 napon belül a padot el kell bontani és elszállítani. A temetkezési vállalat az érintett padokat augusztus 20. után folyamatosan eltávolítja, és további 30 napig a Pazonyi út 5. szám alatti telephelyén megõrzi. Ez idõ alatt, vagyis 2015. augusztus 20. és szeptember 20. között a tulajdonosoknak lehetõségük van a telephelyen õrzött padokról rendelkezni a temetkezési vállalat gondnokságán, ennek hiányában azok megsemmisítésre kerülnek.