Friss tájékoztatás érkezett a Katasztrófavédelemtől: viharkárok megyénkben
Fotók: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Még most is nagy erőkkel dolgoznak a vasárnapi viharkárok felszámolásán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Elsősorban útra, épületekre, légvezetékekre, járművekre dőlt fák eltávolításához kértek, kérnek segítséget a tűzoltóktól. A legkeletibb megyére vasárnap délután csapott le a vihar, amely rövid idő alatt, erős széllel vonult át: augusztus első napján több mint ötszáz bejelentés érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg több településéről. Jelentős károkat okozott a vihar Mátészalkán, Nyírbátorban, Fehérgyarmaton, a megye több főútján, de a legtöbb segélykérés Nyíregyházáról érkezett. A szabolcsi megyeszékhelyen több utcát úttestre dőlt fák zártak el, a tűzoltók kézi erővel, motoros láncfűrésszel, létrás járművekkel avatkoztak be a helyszíneken. Többek között a Szent István, Honvéd, Bujtos, László, Kabay János, Gyík és Bocskai utcákban végeztek műszaki mentéseket és több lakótelepi városrészen, Örökösföldön és a Jósavárosban is beavatkoztak a tűzoltók. A viharkárok felszámolásában több mint százharminc tűzoltó, hivatásos, önkormányzati és önkéntes beavatkozók, valamint több önkéntes mentőszervezet is részt vett, vesz.

Augusztus elsején három alkalommal történt lakosságvédelmi intézkedés. Máriapócson, Piricsén és Ököritófülpösön is megdőlt, beomlott egy-egy lakóház tűzfala. Az ingatlanok lakhatatlanná váltak, az érintettek elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak.

Többek között a MÁV, az áramszolgáltató és több településüzemeltetési társasággal működnek együtt a tűzoltók annak érdekében, hogy a károkat minél gyorsabban, hatékonyabban felszámolják.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság