Friss hírek – Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma
Fotó: Illusztráció

Az influenza hirtelen kezdődő vírusos megbetegedés, melyet láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, általános levertség és fáradékonyság jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét, de ronthatja a vese-, máj-, és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.

Az influenza-figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban január 27-e és február 2-a között 30 000 fő, az előző hetinél 72%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez azt jelenti, hogy 100 000 lakos közül 307-en keresték fel orvosukat influenzás panaszok miatt. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tíz területen (a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében) diagnosztizáltak. A betegek 37,9%-a 0-14 éves gyermek, 33,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt.

Az 5. naptári héten hetvenöt influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A betegek 37,9%-a 0-14 éves gyermek, 33,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A Nemzeti Népegészségügyi Központban összesen 23 influenza A és 5 influenza B vírust azonosítottak.

A rizikócsoportokba tartozók idén is térítésmentesen igényelhetik és kaphatják meg az influenza elleni védőoltást. Az elmúlt évekhez hasonlóan ebben a szezonban is mintegy 60 ezer térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésükre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ingyen kaphatják meg az oltást többek között a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a krónikus máj- és vesebetegek, anyagcsere-betegségben szenvedők, például a cukorbetegek, a várandós nők vagy azok, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik. A rizikócsoportokba tartozók pontos és teljes listáját többek között az antsz.hu-n oldalon is megtalálhatják.