Friss akadémikusok Nyíregyházán

Idén már második éve, hogy útjára indult a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Váci Mihály Kulturális Központ szervezésének köszönhetően a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája.

EGYRE NAGYOBB AZ ÉRDEKLŐDÉS

Az első órát 2015-ben még a kulturális központ második emeleti kiselőadójában tartották meg, mostanra azonban, az egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhetően, már a hangversenyterem adott helyet az eseménynek. Noha minősítő jegyet nem kaptak képzeletbeli bizonyítványukba a frissen végzett akadémikusok, az utolsó előadás előtt dr. Ulrich Attila alpolgármester köszönőbeszédében hangsúlyozta, ne feledjék: Nyíregyházának fontosak az idősek és a város partner az őket segítő rendezvényekben.

TEVÉKENY ÉLETET KELL ÉLNI

Szepessy Béla grafikusművész Kései szüret címmel tartott előadást, amelyben kifejtette, Andrássy Kurta János és Kisfaludi Strobl Zsigmond magyar szobrászművészek, Losonczy Tamás magyar festőművész, vagy éppen Claude Monet, a francia impresszionisták nagy alakja is hosszú életet éltek és halálukig alkottak. Monet-nak például az 1900-as évek elejére tisztult le művészete, amikor már túl volt hatvanadik életévén. Legszebb sorozatát, a Vízi liliomok című alkotását is 1907-ben, 67 évesen festette. Szepessy Béla szerint a tevékeny élet tehát elősegíti azt, hogy sokáig éljünk. A kor pedig nem lehet akadály, hogy sikereket érjünk el, hiszen a borok közül is azok a legfinomabbak, amelyek kései szüretelésűek.

(Szerző: Bruszel Dóra)