Francia olimpiai bajnok Nyíregyházán!

Olimpiai bajnok cselgáncsozó tartott bemutatót nyíregyházi gyerekeknek. Émilie Andéol az Apáczai Iskola francia hetére érkezett, és a kicsikkel közös edzést is tartott. A sportoló Rióban a dobogó legfelső fokára állhatott.

A Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskolában évek óta van francia tagozatos osztály. Ennek apropóján június 2-ig francia hetet tartanak, melynek keretében különleges programok várják a gyerekeket. Játékos vetélkedők, gasztronómia és sok-sok érdekesség kerül elő az órákon Franciaországgal kapcsolatban, kedden pedig egy igazi sztárvendég érkezett az intézménybe. Émilie Andéol többszörös világbajnoki érmes cselgáncsozó, 2016-ban Rióban pedig olimpiai bajnok lett. Edzőjével közös tréninget tartottak az iskola diákjainak. 

- A múlt héten kaptuk a Francia Intézettől ezt a remek hírt, hogy egy olimpiai bajnokot és edzőjét láthatjuk vendégül. A cél az, hogy a franciás osztályaink találkozhassanak, és beszélhessenek velük. A sport az Apáczaiban meghatározó, így összekapcsolhattuk a mozgást és a tanulást - mondta Andó Károly, a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója. 

Émilie Andéol 5 éves korában kezdett el rendszeresen sportolni, és 25 év munkája kellett ahhoz, hogy olimpiai aranyérmes legyen. Többek között erről is mesélt a gyerekeknek, akik a francia nyelvet is gyakorolhatták. 

Nagyon korán kezdtem el judózni, és azzal a céllal érkeztem Nyíregyházára, hogy a sport szeretetét megpróbáljam átadni a gyerekeknek. Szeretném megmutatni, hogy kitartással, sok munkával hogyan lehet a dobogó legfelső fokáig jutni. A Francia Intézet kapcsolta össze a nemzetközi sportszövetséget és azokat az intézményeket, ahol a francia nyelvet magas szinten oktatják, így jöhettem ide - mondta Émilie Andéol. 

A rendezvényen a Nyíregyházi Sportcentrum cselgáncsozói is részt vettek. Természetesen a jövő évi párizsi olimpia is szóba került. A sportoló elmondta, nagyon nagy a készülődés Franciaországban, a lakosok már nagyon várják a 2024-es játékokat.