Foucault 200 – Fizika napot szervez a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola
Fotó: Illusztráció

Fizika napot szervez a  Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola. 2019. szeptember 18-án, szerdán, különleges órák keretében emlékeznek a diákok és a pedagógusok a kétszáz évvel ezelőtt született Léon Foucault francia fizikusra, akinek a nevéhez a  Föld forgásához kapcsolódó eszközök és kísérletek kapcsolódnak.

Az esemény helye: Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola, 4400. Nyíregyháza, Fazekas János tér 8.

Az esemény időpontja: 2019. szeptember 18. szerda 14:00-16:00-ig

A fizika nap célja, hogy Léon Foucault munkásságán keresztül vigyük közelebb iskolánk tanulóihoz a fizika tantárgyat. Szeretnénk, ha a gyerekek nem csupán hetedik és nyolcadik osztályban, a kötelező tanítási órákon, hanem szakkörök keretében már korábban, illetve a szabadidejükben is foglalkoznának természettudományos tárgyakkal. Ezzel a nappal a „Foucault 200” rendezvény felhíváshoz csatlakozunk, ahová meghívtuk tagintézményünk, a Petőfi Sándor Tagintézmény csapatát is.

A nap során a gyerekek érdekességeket tudhatnak meg Foucault munkásságáról: hallhatnak legismertebb alkotásáról, a  Foucault –ingáról, mellyel kimutatta a Föld forgását. Hatodikos tanulónk még csupán szemlélői lesznek az eseményeknek, a 7-8. évfolyam pedig osztályonként, 5-5  fős csapattal vesz részt az érdekes  feladatokban. A gyerekek QR kód leolvasásával a fizikus életének fő mozzanatait olvashatják el a szünetekben, majd

13:30-kor a csapatok megkapják a kérdéseket és ezekre válaszolnak a megtalált kódok alapján írásban.

14 órakor előadást hallgathatnak meg a fizikus életéről. Közben azt is megtudhatják, hogy Magyarországon hol, milyen nevezetes helyen találkozhatnak az ingával. Ezt követően egy filmrészletet láthatnak az eredeti párizsi inga készítéséről, működéséről.

A gyerekek műhelymunkában is részt vehetnek: csapatonként  ingát készíthetnek újrahasznosítással,  PET palackból.

A fizika nap koordinátora: Hegedűsné Kalla Imola fizika szakos pedagógus.