Fordult a világ, már virtuális virágvásársétát is tehetünk a közösségi portálon
Virágpiac, most már online is

A hollandiai Aalsmeerben rendezik a világ legnagyobb virágpiacát. A több mint százéves múltra visszanéző intézmény idén egészen rendhagyó módon ért véget: tömegével semmisítették meg az eladásra szánt virágokat. Azonban nemcsak ott, hanem Magyarországon is nagyon rossz helyzetbe került a virágpiac a koronavírus-járvány miatt. A mérsékelt kereslet hatására az éves árbevétel 60–70 százalékától eshetnek el a termelők és a kereskedők. Ezért sem meglepő, hogy mindenki kapaszkodik, ahogyan tud.

Sokan már ingyenes házhoz szállítást is vállalnak, virágaikat pedig meg lehet tekinteni virtuális séta alkalmával, vagy éppen teljes online fotóalbumban is.

Évtizedek óta foglalkozunk krizantémok és egynyári virágok termesztésével. Ezeket főként a Búza téri piaccsarnokban árusítjuk. Ahogy azonban bevezették a kijárási korlátozást, és érzékelhetően kevesebb a forgalom  mindenhol, nekünk is lépnünk kellett, mert nem szeretnénk idén akkora veszteséget elkönyvelni, mint ahogyan az Hollandiában is történik: felköltöztünk a virágokkal a Facebookra, és házhoz szállítást is vállalunk, így minimalizálni tudjuk a találkozásokat. Azt tapasztaljuk, hogy ez tetszik az embereknek, hiszen otthon, a puha székből is tudnak válogatni. Az árak egyelőre hasonlóan alakulnak, mint tavaly, de még tömve vannak a fóliák, nem látjuk a végét...

– tudtuk meg a PT Flores-tól.