Fontos szemünk védelme (is)

A bőr védelmével egyre többet és gyakrabban foglalkoznak a szakemberek, hiszen a napsütésnek számos pozitív oldala mellett káros hatásai is vannak. Ahogy a bőrünket, úgy a szemünket is óvni kell a napsütéstől. Fokozottan igaz ez a nyári napsütésben, vízparton, hiszen a vízfelület visszatükrözi és visszaveri a káros sugarakat és a fénymennyiséget, amelyek hatására sokszor visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el a szemben.
Szűcs Péter látszerészmester azt mondta, kevesen tudják, hogy ahogy a bőrünk emlékszik a káros sugárzások következményeire, úgy a szemünk is. Ez a későbbiek során összegződve jelentkezhet. A szakember arra figyelmeztetett, például a szürkehályog kialakulásában jelentős szerepe van a káros UV-sugárzásnak.

 

Megéri a jó minőség

 

Szűcs Péter látszerészmester azt tanácsolja, szemünk védelme érdekében viseljünk jó minőségű, bevizsgált, biztonságos helyről beszerzett, UV-szűrős napszemüveget, árnyékoljuk fejünket, illetve 11 és 16 óra között ne tartózkodjuk a napon. A minőségre nem csupán esztétikai okok miatt kell odafigyelni, hanem egészségügyi szempontok miatt is. A látszerészmester azt mondta, ha egy lencse sötét, de nem szűri az UV-fényt, nagy károkat okozhat a szemben, hiszen a sötét lencse mögött a szem kitágul és még több káros sugárzás kerülhet bele. Mindezek mellett a túlzott napfény ráncosodást, fényérzékenységet, kötőhártya-gyulladást is okozhat, de szemkáprázás is megnehezítheti azok életét, akik nem UV-szűrős napszemüveget viselnek. Közlekedésbiztonsági szempontból is javasolt a napszemüveg használata, hiszen tisztábban, nyugodtabban látnak a sofőrök, és nem hunyorognak vezetés közben. Akik dioptriakorrekcióra szorulnak, gyógyszemüveget viselnek, nekik sem kell megfeledkezniük a fényvédelemről. Választhatnak dioptriás napszemüveget, fényre sötétedő lencsét, vagy olyan keretet, amelyre egy mágnes segítségével UV-szűrős, sötét lencse illeszthető. Napszemüveget nemcsak a felnőtteknek, hanem egészen pici babáknak is hordani kell, hiszen az ő szemüket is érik a káros sugarak. Részükre gumis pánttal, fejre rögzíthető, biztonságos napszemüvegeket fejlesztettek ki a gyártók.

Mikita Eszter